Instanța obligă ASF să plătească despăgubiri fostului purtător de cuvânt Radu Soviani

Instanța obligă ASF să plătească despăgubiri fostului purtător de cuvânt Radu Soviani
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 1 oct 2015

Tribunalul București a hotărât, miercuri, obligarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) să plătească fostului purtător de cuvânt al instituției Radu Soviani suma de 191.115 lei, reprezentând o parte din despăgubirile solicitate de acesta pentru rezilierea unui contract cu autoritatea înainte de termen.

“Admite în parte cererea de chemare în judecată. Obligă pe pârâta la plata către reclamantă a sumei de 191.115,89 lei. Respinge ca neîntemeiată cererea reconvențională. Obligă pe pârâtă la plata către reclamantă a sumei de 451 lei reprezentând taxă de timbru. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul București, secția a II-a. Pronunțată în ședință publică, miercuri, 30.09.2015”, se arată pe pagina web a instanței.

Urmărește-ne și pe Google News

Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

“Ne bucurăm foarte mult că instanța de judecată a dat dreptate societății RST Media în procesul intentat ASF. Ne așteptăm ca după decizia instanței, ASF să intre în legalitate și să achite sumele restante către RST Media, pe care, în opinia noastră, printr-o conduită abuzivă și nelegală (din perspectiva unei autorități care trebuie să prevină abuzurile și nu să le genereze), reprezentantul legal al ASF a refuzat să le achite. În opinia noastră, această conduită a fost persistentă și s-a manifestat inclusiv în timpul procesului cu RST Media, prin cererea reconvențională a ASF, dar cererea instituției a fost respinsă de către instanța de judecată. În privința unor eventuale acțiuni juridice ulterioare, vom evalua oportunitatea acestora după ce vom lua la cunoștință motivarea instanței”, a declarat, pentru Profit.ro, directorul general al RST Media, Radu Soviani.

În luna mai a acestui an, Soviani a înregistrat la Tribunalul București o plângere împotriva ASF prin care a solicitat instituției plata sumei de 1,02 milioane de lei, reprezentând despăgubiri pentru rezilierea unui contract cu ASF înainte de termen.

Plângerea a fost înregistrată de RST Media, societate controlată integral de Radu Soviani.

În decembrie 2014, ASF a anunțat că a încheiat contractul pentru prestarea de servicii de management în domeniul comunicării și relațiilor publice cu RST Media, relația cu presa urmând să fie gestionată de Serviciul Comunicare din cadrul instituției.

Soviani a scris pe blog că RST Media a solicitat ASF, în noiembrie 2014, încheierea unui nou contract subsecvent, în conformitate cu contractul 4229/13.12.2013, societatea neprimind până la data de 8 decembrie 2014 niciun răspuns din partea Consiliului ASF.

"Prin urmare, în data de 11 decembrie 2014, RST Media a notificat ASF, potrivit contractului menționat, de declanșarea tratativelor pentru rezolvarea pe cale amiabilă a disputelor dintre ASF și RST Media până la data de 26 decembrie 2014 (conform prevederilor contractului - 15 zile de la demararea tratativelor). Până în acest moment (15 decembrie 2014 - n.r.) nu am primit niciun răspuns la solicitare din partea Consiliului ASF", se arată pe blog.

Mai mult, scria jurnalistul, președintele ASF, Mișu Negrițoiu, l-a informat că 15 decembrie 2014 este ultima zi de colaborare contractuală a instituției cu RST Media.

La finele anului 2013, conform www.e-licitatie.ro, RST Media a câștigat o licitație organizată de ASF privind prestarea de servicii de management în domeniul comunicării și relațiilor publice, valoarea contractului fiind de 992.000 lei (220.000 euro), cu TVA, pentru trei ani.

Estimat prin anunțul de participare la 1,1 milioane de lei, contractul includea și poziția de purtător de cuvânt al ASF.

RST Media a fost înființată în anul 2004 și, potrivit datelor disponibile la Ministerul Finanțelor Publice, a înregistrat o cifră de afaceri de 336.340 lei în 2014, de la 211.597 lei în urmă cu un an, și un profit net de 109.342 lei, comprativ cu o piedere de 26.596 lei în 2013.

Cu un număr mediu de doi angajați în 2013, RST Media desfășoară activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune.

ASF și-a început activitatea la finele lunii aprilie 2013, prin preluarea și reorganizarea atribuțiilor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
proces
soviani