ASF cheltuiește 130.000 euro pentru asistență juridică în procesele cu Astra Asigurări

ASF cheltuiește 130.000 euro pentru asistență juridică în procesele cu Astra Asigurări
scris 11 sep 2015

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va plăti societății de avocați Dragne și Asociații aproximativ 18.500 euro în procesul instituției privind procedura falimentului Astra Asigurări, sumă la care se adaugă 110.000 de euro pentru servicii de asistență juridică, actuariat și expertiză financiar-contabilă în alte dosare legate de asigurător.

Cifrele privind valoare contractelor includ TVA.

Urmărește-ne și pe Google News

Societatea de avocați Dragne și Asociații a fost înființată de Ion Dragne în iulie 2010, după ce a părăsit Mușat și Asociații. El este decan al Baroului București.

“Vă putem confirma că cererea de deschidere a procedurii de faliment în cazul Astra a fost depusă marți, 8 septembrie, la Tribunalul București. În dosarul declanșării falimentului Astra, ASF va fi reprezentată de Dragne și Asociații în baza contractului 62/01.09.2015 de asistență și reprezentare juridică în legătură cu procedura falimentului Astra, al cărui preț este de 14.900 euro (fără TVA) și acoperă toate serviciile juridice solicitate, pănă la soluționarea cauzei”, se arată într-un răspuns al instituției remis la solicitarea Profit.ro.

Președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a anunțat, la 26 august, că instituția a decis închiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială, revocarea administratorului special (KPMG Advisory – n.r.), stabilirea stării de insolvență, declanșarea procedurii de faliment și retragerea autorizației de funcționare a Astra Asigurări, controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, al treilea jucător local după nivelul primelor subscrise în 2014.

Decizia privind Astra a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 31 august.

Instituția a mai încheiat cinci contracte pentru servicii de asistență juridică, actuariat și expertiză financiar-contabilă pentru cinci dosare legate de Astra Asigurări.

Astfel, două contracte în valoare de 70.000 de euro, fără TVA, au fost încheiate cu societatea de avocați Peli Filip în februarie și iunie 2014 pentru reprezentarea instituției în dosarele deschise de Astra privind Decizia ASF 42/18.02.2014 referitoare la deschiderea procedurii de redresare financiară a asigurătorului.

Autoritatea are un contract și cu societatea de avocați Buneci și Buneci pentru formularea plângerii penale împotriva Astra ca urmare a dosarului de analiză a situației financiare și a potențialului litigiu care planează între instituție și asigurător conform unei hotărâri a Consiliului ASF din 04.02.2014.

Contractul a fost încheiat trei zile mai târziu pentru 7.000 de euro, fără TVA.

Instituția a mai cumpărat, prin atribuire directă, servicii de actuariat și expertiză financiar-contabilă în valoare totală de 11.200 euro, fără TVA.

Contractele au fost semnate cu George Florin Stănciulescu (servicii de actuariat) și Badiu Anișoara (servicii de expertiză financiar-contabilă) în februarie, respective iunie 2014.

ASF precizează că, în ceea ce privește costurile asociate reprezentării instituției în procese existente sau viitoare legate de Astra, contractele prezentate acoperă serviciile juridice ale societatilor contractate pănă la soluționarea cauzei.

“În acest moment nu se pot estima toate cheltuielile posibile, de această natură”, se mai spune în răspunsul ASF.

Astra a devenit liderul pieței asigurărilor în 2010 și a ocupat prima poziție până în 2013.

La finele anului 2014, compania a coborât pe locul trei, fiind devansată de Allianz-Țiriac și Omniasig.

În 2014, piața asigurărilor generale și de viață din România a scăzut cu 0,5%, la 8,09 miliarde de lei, potrivit datelor ASF.

Cu o cotă de 9,52%, Astra a subscris prime de 777,24 milioane de lei în 2014, în scădere cu 16,6% față de anul precedent.

După pierderi de 917,3 milioane de lei în 2013, societatea a înregistrat un profit net 30,7 milioane de lei.

Principalele clase de asigurări în portofoliul Astra sunt RCA - 463,36 milioane de lei, CASCO - 150,6 milioane de lei, bunuri - 64,98 milioane de lei și medicale - 63,7 milioane de lei.

Potrivit datelor anunțate de președintele ASF, Astra are 1,8 milioane de clienți și 2,5 milioane de polițe în vigoare.

Astra are un capital social de 257,9 milioane de lei, acționarii fiind The Nova Group Investments România  - 72,71% și Epsilon Estate Provider - 26,28%, ambele controlate de Dan Adamescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
astra procese
contracte