Insolvențele – mai puține, dar mai relevante. Capitalul distrus pe piața „băieților deștepți” din energie a ajuns pe radarul asiguratorilor de credit. Nimic nu vine din urmă

Insolvențele – mai puține, dar mai relevante. Capitalul distrus pe piața „băieților deștepți” din energie a ajuns pe radarul asiguratorilor de credit. Nimic nu vine din urmă

Sursa foto: Gearstd / dreamstime.com

scris 7 feb 2018

Numărul insolvențelor noi s-a stabilizat în jurul cifrei de 8.000 de firme, la o treime din maximul crizei. Insolvențele companiilor cu cifre de afaceri de peste 1 milion de euro a fost de 326 de firme, mai mic decât anul trecut, dar în cuantum mai mare. Șocul din piața energiei influențează cifra agregată a pierderilor. Spațiul lăsat liber în diverse sectoare nu este umplut de firme competitive și doar 2 din 1.000 de firme ajung la o cifră de afaceri care să depășească 1 milion de euro.

Economia României este în „boom”, dar cară după ea povara insolvențelor unor firme care au acumulat probleme în timp, evidențiază date ale asiguratorului de credit comercial Coface. Anul trecut numărul insolvențelor noi a crescut ușor, cu 3%, la 8.256 firme, de la 8.053 de cazuri în 2016, dar este la mai puțin de o treime de vârful de 27.924 de societăți din 2013 și la aproximativ jumătate față de media ultimilor 10 ani.

Urmărește-ne și pe Google News

Numărul insolvențelor noi ale companiilor cu cifre de afaceri mai mari de 1 milion de euro a scăzut ușor în 2017, la 326 de cazuri, față de 333 de documentații depuse cu un an înainte, însă suma agregată a pierderilor este mai mare. O posibilă explicație este proveniența sectorială a firmelor protagoniste. Cu precădere insolvențele mari au fost pe segmentul comerțului cu energie și al industriei textile.

Insolvențele – mai puține, dar mai relevante. Capitalul distrus pe piața „băieților deștepți” din energie a ajuns pe radarul asiguratorilor de credit. Nimic nu vine din urmă

Dacă cel de-al 2-lea caz este vorba despre concurența externă deosebit de puternică, insolvențele „băieților deștepți” din energie se leagă de un explozia prețului energiei pe maturitățile scurte. În top 10 insolvențe sunt nu mai puțin de 5 nume care au sucombat pe acest segment. Este vorba despre Transenergo, Arelco Power, KDF Energy, Fidelis Energy și Elsaco Energy.

Aceste insolvențe sunt simptomatice pentru o realitate a economiei românești, aceea că actorii fac promisiuni mari pe termen lung, folosind capitaluri proprii și bazându-se pe finanțări pe termen scurt, spun reprezentanții Coface.

În aceste cazuri, traderii de energie s-au angajat în furnizarea de energie pe termene lungi, mizând că vor putea găsi energie mai ieftină pe piața overnight, dar saltul prețului la începutul anului trecut i-a făcut să nu-și poată onora obligațiile de plată, în condițiile unei solvabilități scăzute.

Companiile ale căror insolvențe s-au înregistrat în anul 2016 aveau datorii agregate de 13,90 miliarde lei și o rată de îndatorare de 104%, iar pierderile medii se ridicau la 9,30% din cifra de afaceri.

Vrei să-ți faci o firmă? Pe modelul de antreprenorilor români, ai șanse de 0,2% să ajungi lider peste o companie mare

Pe vârful declarării insolvențelor de acum 5 ani, Coface atrăgea atenția că din punct de vedere calitativ mediul de afaceri se degradează, în sensul că protagonistele insolvențelor erau firme vechi de 10-20 de ani, cu experiență peste ciclurile de business și deținătoare ale unor business-uri puternice, iar acestea sunt înlocuite de societăți nou-înregistrate, fără expertiză și fără validarea pieței.

Nu a apărut nimic încurajator de atunci. Firmele tind să dispară, iar rata de reușită în primii 5 ani este de 60-70%, în timp ce numai 2 companii din 1.000 de societăți înregistrate ajung să fie relevante pentru economie, cu profituri și cifră de afaceri mai mare de 1 milion de lei. „Puține sunt firmele care se dezvoltă și învață repede”, spune Iancu Guda, Managing Director Services Division la Coface, adăugând că cele mai multe rămân la un singur anajat.

viewscnt
Afla mai multe despre
insolvente
coface