Presiunea pe aprecierea prețului gazului de pe piețele europene rămâne ridicată - pe lângă nivelul redus al cantităților depozitate - începând de duminică, neașteptat, capacitatea de transport pe principala rută de aprovizionare a nordului și centrului Europei cu gaz rusesc, Nord Stream, fiind limitată timp de o săptămână.
În ultimele 2 zile, în România, capacitatea exportată prin punctul de interconectare de la Csanadpalota (cu Ungaria) s-a majorat cu aproximativ 1 GWh/zi, de la 45 la 46 GWh/zi.
Exporturile către Ungaria reprezintă 40% din importurile efectuate prin punctul de interconectare Negru Vodă, de 115 GWh/zi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De la 1 aprilie, România importă gaz rusesc exclusiv prin punctul de interconectare cu Bulgaria (Negru Vodă) din nou-construitul Turk Stream și exportă exclusiv prin punctul de interconectare Csanadpalota (cu Ungaria).
Prețul gazului s-a apreciat luni cu 62 de cenți pe piața austriacă CEGH, ajungând la 26,45 euro/MWh, în timp ce pe piețele spot operate de Bursa Română de Mărfuri (BRM), gazul s-a scumpit cu 0,5 lei (PZU) și 0,77 lei (pe piața intraday), ajungând la 118,09, respectiv 116,89 lei/MWh.
În urma limitării tranzitului prin Nord Stream, potrivit Argus, capacitatea de ieșire din Nord Stream către Greifswald (către gazoductul Nel) a fost redusă cu 13,7 GWh/zi, iar cantitatea transportată către gazoductul Opal s-a diminuat la rândul său cu 6,9 GWh/zi, începând cu ora 15:45 a zilei de duminică.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Cristian Bărhălescu, Organizația Mamaia-Constanța: Litoralul este pregătit să facă față oricăror restricții, la prețuri bune. Statul trebuie însă să sprijine un sector vital, nu a investit nici în toalete!Cele două conducte livrează gaz rusesc din Nord Stream către piața germană Gaspool, o mare parte a gazelor ajungând însă pe alte piețe din nord-vestul Europei sau din sud-estul Europei (Austria și Ungaria).
Indisponibilitatea combinată a capacității de livrare a Nord Stream către Germania s-a redus cu aproximativ 20,6 GWh/zi, aproximativ 1,2% din capacitatea totală combinată a celor două gazoducte, de 1,76 TWh/zi.
Potrivit operatorului conductei, limitarea va dura până la începutul zilei de 13 iunie.
Incidentul apare în contextul în care statele membre UE ar avea nevoie de capacități suplimentare, nu inferioare, de gaze. Motivul: dacă în urmă cu un an în depozitele UE erau înmagazinați 769 TWh (69,5% din capacitatea totală), în prezent cantitatea depozitattă este la jumătate (376 TWh, reprezentând 33,77% din capacitatea totală de depozitare din UE).
CITEȘTE ȘI Grupul Tinmar și-a propus susținerea în continuare a invesțiilor în sectorul energiei regenerabile, atât prin achiziția de parcuri funcționale cât și prin dezvoltarea unor noi proiecteCEO-ul Gazprom Export, Elena Burmistrova, a justificat întârzierea declanșării procesului de depozitare din acest an prin majorarea puternică a cererii europene de consum.
Burmistrova a precizat că Gazprom a acordat prioritate satisfacerii cererii directe a clienților europeni ca urmare a vremii extrem de reci din Europa din această primăvară.
CEO-ul Gazprom Export a negat totodată ideea că gigantul rus ar bloca depozitările de pe piața europeană pentru a crește prețurile, chiar dacă nu a rezervat o capacitate de tranzit suplimentară semnificativă prin Ucraina.
Limitarea tranzitului pe Nord Stream a apărut și în contextul în care construcția gazoductului Nord Stream 2 este finalizată, rămânând doar 100 de kilometri de construit, potrivit vicepremierului rus Alexander Novak.
"Sperăm că lucrările de construcție la Nord Stream 2 vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an", a spus acesta, citat de agenția TASS.
Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat la rândul său săptămâna trecută că implementarea proiectului va contribui la diversificarea rutelor de aprovizionare cu energie și, implicit, la securitatea energetică a Europei.
Cu toate acestea, Germania susține că Ucraina trebuie să rămână țară de tranzit pentru gazul rusesc, relatează ziarul Frankfurter Allgemeine, citându-l pe purtătorul de cuvânt al guvernului german, Stefffen Seibert.
De altfel, în contextul limitării capacității de transport pe Nord Stream pentru o săptămână, CEO-ul operatorului de transport gaze din Uncraina, Sergiy Makogon, a anunțat că, în prezent, “capacitatea suplimentară de tranzit a operatorului ucrainean este disponibilă gratuit pentru rezervare de către toate părțile interesate”.
Departamentul de Stat al SUA a declarat, pe 19 mai, că renunță la sancțiunile impuse atât Nord Stream AG, cât și CEO-ului companiei, Matthias Warnig, și altor angajați. Companiile implicate în construcția efectivă a conductei, aproape finalizată, rămân însă sub presiunea sancțiunilor.
Decizia SUA de a nu impune sancțiuni împotriva operatorului proiectului Nord Stream 2 poate accelera finalizarea construcției gazoductului, a declarat directorul grupului Fitch, departamentul de petrol ști gaze, Dmitry Marinchenko, pentru TASS, adăugând că lansarea conductei ar putea fi avea loc în câteva luni . Oficialul Fitch susține că este dificil să estimeze data exactă a finalizării construcției, deoarece a fost ridicată doar o parte din sancțiunile impuse. “În orice caz, eliminarea chiar și a unei părți din sancțiuni este o veste bună (pentru realizarea proiectului - n.r.) și crește șansele ca construcția gazoductului să fie finalizată în câteva luni, adică până la sfârșitul anului", a precizat acesta.