ING vede o contracție puternică a economiei în 2020 din cauza epidemiei și o revenire parțială în 2021. Deficitul bugetar explodează la nivelurile de la precedenta criză

ING vede o contracție puternică a economiei în 2020 din cauza epidemiei și o revenire parțială în 2021. Deficitul bugetar explodează la nivelurile de la precedenta criză
scris 27 mar 2020

ING Bank estimează că economia se va contracta cu 6,6% în 2020, după un trimestru 2 foarte dur ca urmare a măsurilor împotriva epidemiei de coronavirus și o creștere accelerată în a doua parte a anului. Economia ar urma să recupereze parțial pierderile în 2021, dar revenirea în “V” este mai puțin pronunțată decât se aștepta. Deficitul bugetar ar urma să explodeze aproape de 8% din PIB.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Revizuirile negative ale prognozelor economice continuă și datele sunt din ce în ce mai rele. ING vine cu o estimare și mai pesimistă decât cea a BCR, care estima o contracție de 4,7% a economiei românești în acest an.

Urmărește-ne și pe Google News

“În decurs de doar câteva săptămâni vom experimenta o contracție care în mod normal ar fi avut nevoie de câțiva ani proști pentru a se materializa”, arată economistul ING Valentin Tătaru.

ULTIMA ORĂ Suspendarea ratelor la bănci - aplicată pentru debitorii cu veniturile afectate de epidemia de coronavirus. Dobânzile restante se vor capitaliza CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Suspendarea ratelor la bănci - aplicată pentru debitorii cu veniturile afectate de epidemia de coronavirus. Dobânzile restante se vor capitaliza

ING estimează o contracție de 4% în Germania în scenariul cel mai optimist și o pierdere de 3 pp din produsul intern brut al Franței pentru lună de blocare, astfel că este puțin probabil ca poziția României să arate mai bine.

“În aceste vremuri tulburi, prognozele economice au devenit și mai puțin o știință exactă decât erau înainte. Ne confruntăm cu o situație fără precedent, cu o oprire bruscă pe scară largă a aproape toate sectoarele economice, din motive care depășesc - de fapt, nu au nicio legătură cu economia. Cu toate acestea, față de avalanșa de revizuiri la indicatorii macroeconomici, nu putem să nu amintim cuvintele lui Ezra Solomon că singura funcție a previziunilor economice este de a face ca astrologia să pară respectabilă”, arată Tătaru.

ING crede că economia scade încă din primul trimestru ca urmare a impactului din luna martie, deși probabil că primele două luni au fost bune, și va arăta un -1,3% comparativ cu trimestrul 4 din 2019.

Impactul cel mai mare al măsurilor anti pandemie vor fi vizibile în trimestrul 2, când economia va scădea cu 19,7% față de primul trimestru din 2020 ( și cu 19,1% față de T219), cu principalul impact negativ provenind din industrie și comerț.

Scenariul presupune o redeschidere treptată a economiei începând de la sfârșitul lunii mai și până la sfârșitul lunii iunie. Astfel, economia ar putea reporni motoarele de creștere și să înregistreze un avans în al treilea trimestru de 17% față de cel de-al doilea. Poate părea o creștere puternică, dar vine de la o bază scăzută. Dinamica de la an la an va rămâne profund negativă la -5,9%.

Tot ca urmare a bazei scăzute, în al patrulea trimestru creșterea va fi de 4,4% în comparație cu trimestrul 3, în timp ce se păstrează un nivel de contracție de 3,2% față de T419. Acest lucru va crea un efect de reportare destul de puternic pentru 2021, când ING vede PIB accelerând cu 7,1%.

Astfel, după o scădere de 6,6% în 2020 și o creștere de 7,1% în 2021, economia ar urma să fie la finele anului viitor la același nivel de la finele lui 2019.

Deficitul fiscal ar urma să crească la un nivel între 7 și 9% din PIB, în funcție de dinamica PIB și de performanța veniturilor. Aceste niveluri foarte proaste n-au mai fost atinse de la criza economică din 2009-2010, când România a încheiat și un acord cu Fondul Monetar Internațional.

ING crede că sensibilitatea bugetară la creșterea PIB e mai mare de 0,3, cum arată ultimele estimări ale Comisiei Europene, și că deficitul bugetar va ajunge la 7,9% în 2020.

După ce BNR a tăiat dobânda cheie și a anunțat măsuri de relaxare cantitativă, surprinzând piața, mulți analiști au arătat că este posibil ca banca centrală să fie mai puțin obsedată de controlul cursului de schimb. ING nu împărtășește această perspectivă și nu se așteaptă la tăieri agresive de dobândă. Cu toate acestea, se așteaptă ca rata cheie să coboare de la 2% la 1,5% până la finele anului, în condițiile în care presiunea pe curs o va permite. De asemenea, ING estimează că BNR va tăia cu 2 pp rezervele minime obligatorii la lei și valută.

“Credem că BNR este în măsură să țină lucrurile sub control datorită rezervelor sale valutare încă mari, dar presiunile pentru ca ceva să cedeze vor rămâne”, notează Tătaru.

ING se așteaptă la o depreciere a leului la 4,88/euro până la finele anului și la o rată a inflației de 2,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
prognoza crestere economica
coronavirus
covid 19
epidemie coronavirus
ing
crestere economica 2020