ING: Combustibilii nu s-au ieftinit pe cât ne așteptam

ING: Combustibilii nu s-au ieftinit pe cât ne așteptam

Foto: Laszlo Raduly

Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 13 oct 2015

Prețurile la combustibili au scăzut cu 1,5% de la începutul anului, dar mai puțin decât se așteptau analiștii de la ING Bank. Acest lucru a contribuit la creșterea prețurilor în luna septembrie față de august.

Inflația anuală a rămas în teritoriu negativ în septembrie, la -1,7%. Prețurile au avansat, însă, față de august cu 0,2%. Datele Statisticii arată că motivul pentru care avem deflație este prețul mai scăzut la alimente, care începe, însă să crească. Iar alte produse se ieftinesc sub așteptări, în pofida evoluțiilor internaționale.

“O altă componentă care a fost o surpriză în sensul creșterii [inflației] o reprezintă prețurile la carburanți, care nu au scăzut pe cât ne așteptam”, se arată într-un raport al ING Bank.

Combustibilii, cu o pondere de 8% în coșul de consum, erau mai ieftini cu 1,5% în septembrie față de începutul anului și cu 1,4% față de august, arată datele Statisticii.

Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,4% de la începutul anului și cu 0,5% față de septembrie 2014, în timp ce serviciile sunt mai scumpe cu 1,4%, respectiv 2%.

Prețul țițeiului Brent, cu livrare la trei luni, cotație relevantă pentru piața europeană, era la finele lunii septembrie la un nivel similar celui de la începutul anului, de aproximativ 50 de dolari/baril.

Un vârf s-a înregistrat în acest an în acest an în lunile de vară, când cotațiile au ajuns a 66 de dolari/baril. Comercianții aplică la pompă, de regulă, cu întârziere evoluțiile din piața internațională.

Față de septembrie 2014, însă, prețul petrolului a scăzut cu aproape jumătate, de la 95 de dolari/baril.

Între septembrie 2015 și sfârșitul aceleași luni din 2014, prețul mediu al benzinei comercializate în România s-a redus cu 16,5%, de la 1,37 la 1,14 euro/litru, iar cel al motorinei cu 17,6%, de la 1,4 la 1,15 euro/litru, potrivit datelor Comisiei Europene.

Accizele statului pe carburanți, robustețea consumului și politicile de preț ale distribuitorilor sunt explicațiile faptului că ieftinirea benzinei și motorinei în România nu a fost pe măsura scăderii cotațiilor internaționale la țiței, potrivit unei declarații recente a ministrului Energiei, Andrei Gerea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
preturi combustibili
preturi benzina
preturi motorina
scadere pret benzina
scadere pret motorina