Consumatorii casnici și non-casnici au primit în ultimul timp notificări de la unii furnizori prin care sunt anunțați că, dată fiind evoluția costurilor de achiziție de gaze de pe piața angro, prețul gazelor le va fi majorat la 230-240 lei/MWh. Cu toate acestea, lipsa de transparență a pieței face ca prețul de achiziție a gazelor de către furnizori în vedere revânzării către consumatori să fie în mare parte o necunoscută.
Furnizori achiziționează gaze fie semnând contracte bilaterale cu producătorii sau importatorii, fie de pe piețele specializate operate de Bursa Română de Mărfuri. Primele prețuri nu pot fi cunoscute, însă foarte probabil, fiind vorba de cantități ridicate, sunt inferioare celor de pe BRM.
Furnizorii își justifică majorările de prețuri din facturi făcând trimitere la prețul de pe piețele spot, de pe care poate fi cumpărat gaz cu livrare în aceeași zi sau în ziua următoare. Potrivit unuia dintre cei doi mari producători interni, OMV Petrom, prețul mediu pe piața pentru ziua următoare administrată de BRM s-a majorat de 2,5 ori încă din trimestrul al doilea, ajungând la 117 lei/MWh, comparativ cu 46 lei/MWh în aceeași perioadă a anului trecut.
Numai că, pe aceste piețe, prețul a explodat în ultima perioadă, ajungând și la peste 250 lei/MWh, așa cum a semnalat Profit.ro. La care se adaugă aproximativ 40 de lei tarife de transport și de distribuție.
Însă pe piețele spot se tranzacționează doar aproximativ 5% din gazul necesar acoperirii consumului intern.
Evoluția prețurilor forward pe diferite perioade de furnizare (Sursa: BRM)
Mult mai elocvente sunt tranzacțiile efectuate cu produse standard pe termen mediu și lung, care acoperă aproximativ o treime din consumul intern. Potrivit OMV Petrom, prețul gazului din tranzacțiile încheiate în perioada aprilie-iunie 2021 (120 lei/MWh) s-a dublat comparativ cu cele la care s-au finalizat tranzacțiile din trimestrul al doilea al anului trecut (58 lei/MWh).
CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Guvernul se împrumută la costuri în creștereÎntr-o conferință cu analiștii, șeful Downstream Gas al OMV Petrom, Franck Neel, preciza, la finalul lunii iulie, că, la acel moment, OMV Petrom vindea gaz “pentru anul viitor (2022) la aproximativ 25 euro/MWh (123 lei/MWh)”.
Potrivit datelor analizate de Profit.ro, între timp, prețul forward al contractelor de vânzare gaze pentru anul viitor a mai avansat, acestea ajungând pe BRM la un preț mediu actualizat de 140,91 lei/MNWh. Ultimele tranzacții cu un astfel de produs au fost efectuate la 174 lei/MWh.
Interesant este că, la fel ca în cazul celorlalte produse standardizate de pe BRM, majorarea principală a avut loc în prima parte a lunii august. Astfel, în 2 ședințe de tranzacționare, de pe 5 și 8 august, prețul gazului pentru anul viitor a crescut cu 12,13% (de la 135,23 lei/MWh la 151,64 lei/MWh), respectiv cu 10,38% ( de la 155,05 lei/MWh la 171,15 lei/MWh). Iar numărul de participanți la aceste licitații a fost unul ridicat pentru BRM, 17, respectiv 16, ceea ce arată o creștere a cererii.
CITEȘTE ȘI Creștere masivă a înmatriculărilor auto în RomâniaO explicație posibilă este oferită de același Frank Neel: “Am vândut anul trecut, pentru anul acesta, gaz până la sfârșitul lunii septembrie. La momentul contractării acestor contracte, prețurile erau mult mai mici mici decât cele pe care le vedeți astăzi pe piață. Când vor fi reînnoite aceste contracte, cu livrare începând cu 1 octombrie anul acesta, în funcție de momentul în care vor fi semnate, acestea ar trebui să fie mai aproape de piață, desigur, deoarece prețurile se bazează pe creșterea cererii de pe piață”.
Evoluția prețului gazului pentru 2022 pe BRM
Și așa s-a și întâmplat: prețul mediu actualizat al gazului cu livrare în sezonul rece a ajuns la 151,37 lei/MWh (ultimul preț - 264,16 lei/MWh), cel pentru gazul cu livrare în trimestru al IV-lea la 180,77 lei/MWh (ultimul preț tranzacționat - 261,03 lei/MWh), iar cel pentru livrările în primul trimestru al anului viitor - la 242,91 lei/MWh (ultimul preț - 261,03 lei/MWh).
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a stabilit cum vor fi calculate majorările la contractele de lucrări publice, după explozia prețurilorDar ce preț de achiziție ar trebui comparat cu cel din facturile consumatorilor? Dată fiind durata pe care este semnat, de regulă, un contract (1 an), probabil că cel mai indicat ar fi prețul mediu actualizat pentru anul viitor (de 140,91 lei/MWh) sau media prețurilor medii semestriale (pentru ultimul semestru al acestui an - 106,88 lei/MWh și pentru primul semestru al anului viitor - 159,01 lei/MWh).
Probabil că, dată fiind evoluția cotațiilor internaționale, dar și prețurile la care au fost efectuate ultimele tranzacții pe piața autohtonă, până la finalul acestui an, prețul mediu actualizat pentru gazul ce urmează a fi furnizat în 2022 se va majora, de la 140,91 lei/MWh până undeva la 150 lei/MWh.
La acest preț se adaugă 40 de lei, ca tarife de distribuție și de transport, și aproximativ 10 lei tarife de înmagazinare. De unde rezultă un cost de achiziție pentru furnizori de 200 lei/MWh, cu 13-16,5% sub cel de 230-240 lei/MWh pe care-l solicită consumatorilor. Procent din care trebuie să achite și costurile suplimentare de furnizare pe care le-au înregistrat în urma liberalizării pieței (angajări, achiziționare de platforme electronice, etc). E mult, e puțin?