INFOGRAFICE România - cea mai scumpă piață spot a energiei din Europa în pofida înjumătățiri prețului din ultima săptămână

INFOGRAFICE România - cea mai scumpă piață spot a energiei din Europa în pofida înjumătățiri prețului din ultima săptămână
scris 15 mar 2022

Prețul energiei electrice tranzacționată pe piața pentru ziua următoare (PZU) operată de OPCOM, piață care acoperă aproape jumătate din consumul intern, a scăzut considerabil, înjumătățindu-se în ultimele 7 zile. Cu toate acestea, prețul PZU din România este cel mai ridicat preț înregistrat pentru energia cu livrare în ziua de marți în întreaga Europă.

Prețul energiei cu livrare în ziua următoare a scăzut cu peste 40%, de la maximul istoric de 540 euro/MWh înregistrat pe 8 martie, ajungând la 318 euro/MWh în cazul energiei cu livrare marți, 15 martie.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important? Furnizorii, chiar și cei care au semnat contracte importante pe termen lung de achiziționare energie, cumpără necesarul acoperii diferenței dintre cantitatea achiziționată la termen și nivelul real al consumului de pe piața PZU, după care facturează acest curent clienților finali.

În prezent, prețul plafonat pentru aceștia, de 0,336 lei/KWh (sau 336 lei/MWh) este de aproape 5 ori sub cel achitat de furnizori pe PZU. Diferența ar trebui recuperată de aceștia de la statul român, care însă nu se grăbește să-și îndeplinească obligațiile asumate.

Valeriu Binig, director al Departamentului Reglementări și Antitrust al Enel România, a declarat, în cadrul dezbaterii PROFIT NEWS TV "Maratonul energiei” că grupul Enel a primit din partea statului doar 17 milioane de lei din cele 247 milioane de lei pe care ar fi trebuit să le încaseze în urma aplicării schemei de compensare și plafonare pe perioada noiembrie-ianuarie.

Cu toate aceste ieftiniri, prețul din România, de 318 euro/MWh (sau 1.572 lei/MWh) este cel mai ridicat preț înregistrat pentru ziua de 15 martie în întreaga Europă. Pe locul al doilea se situează Serbia, cu un preț de 308 euro/MWh, urmată de Ungaria, piață PZU cu care piața din România este interconectată fizic, cu un preț de 304 euro/MWh.

Evoluția prețului pe piața PZU operată de OPCOM

Evoluția prețului pe piața PZU operată de OPCOM

Prețuri de peste 300 euro/MWh se mai înregistrează și în Slovenia, Slovacia, Croația, Germania, Austria și Cehia.

România importa în dimineața zilei de luni peste 2200 MW, producția fiind susținută de cea hidro (1900 MW), de cea nucleară (1400 MW) și de cea pe cărbune (1100 MW). Producția de energie eoliană nu a depășit luni nivelul de 100 MWh, iar cea solară a atins un maxim de 720 MW în apropierea orei 11.

Prețurile energiei de pe piețela europene pentru ziua următoare (PZU) de luni

Prețurile energiei de pe piețela europene pentru ziua următoare (PZU) de luni

Începând cu data de 5 martie a intrat în revizie programată o unitate de producție a hidrocentralei de la Porțile de Fier I, cu o capacitate instalată de 194 MWh. Revizia ar trebui să se încheie, potrivit datelor Transelectrica, pe 16 martie.

Aceasta se adaugă celeilalte revizii importante planificată pentru această perioadă, ce a Centralei OMV Petrom de la Brazi, cu o capacitate de 860 MW.

Profit.ro a anunțat că presiunea pe prețurile angro ale energiei electrice va crește în prima jumătate a acestui an, centrala electrică pe gaze a OMV Petrom de la Brazi, care a fost responsabilă pentru 11% din producția de electricitate autohtonă din ultimul trimestru al anului trecut, urmând a intra într-o revizie planificată timp de două luni, începând cu 1 martie.

Evoluția prețurilor și cantităților orare tranzacționate pentru marți pe OPCOM

Evoluția prețurilor și cantităților orare tranzacționate pentru marți pe OPCOM

Potrivit Transelectrica, revizia de la centrala de la Brazi s-ar putea încheia mai devreme, pe 31 martie.

Cu o capacitate de 860 MW, centrala de la Brazi a OMV Petrom a avut în 2021 o producție netă de electricitate în creștere, de 4,79 TWh comparativ cu 4,15 TWh în 2020, reprezentând 8% din producția de energie electrica a României.

Evoluția producției și consumului de lectricitate din ultimele 2 zile din România (Sursa: Transelectrica)

Evoluția producției și consumului de lectricitate din ultimele 2 zile din România (Sursa: Transelectrica)

În ultimul trimestru al anului, rata de utilizare a centralei electrice Brazi a înregistrat un nivel record, producția ridicându-se la 1,55 TWh, cu 0,38 TWh mai mare decât cea de 1,17 TWh din perioada similară a lui 2020, reprezentând 11% din producția de energie a României, cea mai mare valoare ca pondere în producția totală de până în prezent.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
electrciitate
pzu
opcom