România a înregistrat anul trecut cea mai rapidă convergență economică, cu o creștere a produsului intern brut pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare cu 3 puncte procentuale, la 69% din media Uniunii Europene, reușind să depășească Grecia.
Față de 2008, la finele căruia recesiunea globală a ajuns în România, PIB pe locuitor a crescut cu 17 puncte procentuale, un rezultat similar înregistrând și Polonia, care se plasa însă mai bine anul trecut, cu un nivel al producției de 73% din media UE, nivel la care se afla și Ungaria. Dintre fostele state comuniste cel mai bine stă Cehia, cu un nivel al PIB pe locuitor de 92% din media UE, în timp ce Bulgaria este la coada clasamentului, cu 53%, arată datele preliminare publicate de agenția de statistică europeană.
Datele sunt ajustate cu prețurile din economie de către Eurostat pentru a fi comparabile între țări. Produsele și serviciile costă în România și Bulgaria circa 53% din cât costă în medie în UE, față de 61% în Polonia, 64% în Ungaria și 110% în Germania. Îndeosebi serviciile sunt mai ieftine în România decât în restul Uniunii Europene.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
România a accelerat convergența către media UE începând cu 2012, când creșterea economică a început să fie mai ridicată. Bulgaria a recuperat mult mai puțin, cu o creștere de 10 puncte procentuale față de 2008, în timp ce Grecia a pierdut 27 de puncte procentuale și a ajuns, de la un nivel apropiat de media europeană, la unul de 68%, fiind chiar în spatele României.
Consumul individual efectiv a crescut și mai rapid în ultimii ani. La acest capitol intră toate bunurile și serviciile consumate de gospodăriile populației, atât cele cumpărate direct de gospodării, cât și serviciile furnizate de organizațiile non-profit sau de guvern (precum serviciile de sănătate sau cele de educație).
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul pregătește un “bailout” de 1 miliard lei pentru trei asigurători de credit comercial. Taxele contribuabililor vor plăti daune în locul reasigurătorilor străiniAstfel, anul trecut, consumul efectiv era la 79% din media UE, nivel egal cu cel al Poloniei și peste Grecia, Estonia, Slovacia, Letonia, Ungaria, Croația și Bulgaria.
În termeni nominali PIB pe cap de locuitor rămâne mult în urma mediei europene, deși în creștere susținută în ultimii ani, cu circa 1.000 de euro pe an, la 11.500 de euro, față de peste 31.000 de euro în UE. În 2008 volumul PIB pe locuitor era de circa 7.100 de euro.
Cel mai aproape din regiune de nivelul mediu din UE este Cehia, cu peste 20.600 de euro, urmată de Ungaria (14.700 de euro), Polonia (13.800 de euro). Grecia avea anul trecut un nivel al PIB/cap de locuitor de 17.500 de euro, față de 21.800 în 2008, în timp ce Bulgaria era la 8.700 de euro, față de 4.900 în 2008 - click aici pentru datele nominale.