INFOGRAFICE Primele tranzacții cu gaze forward pe BRM de la începutul invaziei: Scumpiri de zeci de procente

INFOGRAFICE Primele tranzacții cu gaze forward pe BRM de la începutul invaziei: Scumpiri de zeci de procente
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 2 mar 2022

Prețurile gazelor cu livrare în lunile și trimestrele viitoare din acest an tranzacționate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) s-au majorat considerabil în urma invaziei ruse în Ucraina, chiar dacă livrările Gazprom spre Europa, inclusiv România, nu au suferit modificări.

Marți, pentru prima dată de la intervenția militară declanșată pe 24 februarie, pe BRM s-au comercializat gaze pe piețele forward, în precedentele 5 zile fiind realizate doar tranzacții spot, intrazilnice sau cu livrare în ziua următoare.

Urmărește-ne și pe Google News

Prețul gazului cu livrare în luna aprilie s-a majorat cu 22%, de la 416,9 lei/MWh (ultimul preț, de pe 23 februarie, dinaintea escaladării conflictului ruso-ucrainean) la 508,5 lei/MWh.

INFOGRAFICE Primele tranzacții cu gaze forward pe BRM de la începutul invaziei: Scumpiri de zeci de procente

Tot marți au avut loc și primele tranzacții cu gaze cu livrare în luna mai, la un preț mediu de 550 lei/MWh, mai ridicat decât cel pentru aprilie, în pofida speranțelor și anunțurilor politicienilor autohtoni privind o ieftinire a acestora începând cu începerea primăverii.

Prețul gazului cu livrare în cel de-al doilea trimestru al acestui an a crescut la rândul său cu 34%, de la 410,7 lei/MWh, cu cât s-a tranzacționată la ultima licitație dinaintea invaziei, la 551,5 lei/MWh.

La un preț similar s-au încheiat și licitațiile de marți cu gaz cu livrare în trimestrul al treilea. În acest caz creșterea față de cotațiile pre-invazie a fost de 143%. Ultima licitație cu un astfel de produs a fost efectuată în luna noiembrie a anului trecut la un preț de 227 lei/MWh.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

Nici iarna viitoare nu se anunță mai abordabilă, prețul gazului cu furnizare în sezonul rece 2022-2023 crescând cu 50% comparativ cu cel de dinaintea declanșării operațiunilor militare ruse în Ucraina, de la 365 lei/MWh la 548 lei/MWh.

Deși Europa a redus relațiile comerciale cu Rusia în ultimii 8 ani, de la precedenta agresiune de amploare a rușilor împotriva Ucrainei, călcâiul lui Ahile rămâne aprovizionarea cu energie rusească, în special cu gaz.

Profit.ro a anunțat deja că economiștii estimează că Rusia nu va tăia gazul europenilor, întrucât are nevoie de bani, dar că prețurile vor crește substanțial în continuare.

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi
gaze
brm
invazie
ucraina
rsuia