Ministerul Finanțelor Publice a luat două împrumuturi în valoare cumulată de aproape 1,8 miliarde de lei din piață, peste prospectul inițial.
Certificatele de trezorerie pe 6 luni au atras oferte de 817 de milioane de lei la un prospect de 450 de milioane de lei, din care valoare adjudecată este de 709 milioane de lei. Este împrumutul în lei cu cea mai scurtă scadență din ultimul an. Randamentul mediu de adjudecare de 2,84% este sub cel al precedentului împrumut similar făcut în martie 2019 la 3,01%.
Investitorii au subscris oferte de 1,24 miliarde de lei pentru obligațiunile de stat scadente în 41 de luni cu un prospect de 400 de milioane de lei. Guvernul a împrumutat 1,09 miliarde de lei la un randament de 3,78%. Este prima emisiune pe această serie scadentă în octombrie 2023. În comparație, însă, cu o emisiune pe 36 de luni de la finele lunii aprilie vedem o scădere a randamentului cu 6 puncte de bază, lucru ce reprezintă un semn bun pentru finanțele statului.
Executivul a împrumutat circa 39 de miliarde de lei în primele patru luni din acest an, însă necesarul de finanțare este crescut în acest an ca urmare a recesiunii economice anticipate și a creșterii accelerate a deficitului bugetar, rectificat de la 40,5 la 72,5 miliarde de lei pentru acest an.
Cele mai mari sume au fost atrase în ianuarie și februarie, înainte ca pandemia COVID-19 să lovească piețele de capital și datorie și să ducă la creșterea randamentelor și subțierea lichidității. Banca Națională a României a redus dobânda cheie cu 0,5 puncte procentuale la 2% și rata Lombard cu 1 pp la 2,5% și a anunțat în martie achiziția de titluri de stat din piața secundară.
Randamentele s-au redus ulterior intervenției BNR, însă se mențin peste nivelul de dinaintea șocului pe termenele mai mari de un an.