Sectorul construcțiilor și imobiliarelor a înregistrat o creștere a profitabilității de aproape 70% între jumătatea anului 2018 și cea a anului trecut. Firmele din construcții au beneficiat de scutiri de impozite pentru angajați începând cu 2019, ceea ce le-a adus afaceri în creștere și profituri record, inclusiv în timpul crizei COVID-19, relevă datele analizate de Profit.ro.
Firmele nefinanciare, lovite de criza COVID-19, înregistrau, la jumătatea anului trecut, o scădere cu 5% a profitului față de aceeași perioadă din 2019. Sectorul serviciilor scădea cu aproape 90%, agricultura, care a avut un an prost din cauza secetei, cu 50%, în timp de industria a scăzut cu 22%. Două sectoare au mers mai bine în timpul crizei: comerțul și-a crescut profitul net cu 11%, în timp ce construcțiile și-au majorat rezultatul net agregat cu 56%.
Din totalul profiturilor de 35,3 miliarde de lei de pe primele șase luni din 2020, 4,9 miliarde de lei au revenit companiilor din construcții și imobiliare, arată datele de la BNR, față de 3,7 miliarde de lei în aceeași perioadă din 2019 și de 2,9 miliarde de lei în 2018.
Deși contribuția ramurii construcțiilor la formarea produsului intern brut este de doar circa 6-7%, aceasta a generat un profit de aproape trei sferturi din cel al industriei, care are o pondere de o cincime în structura economică.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Piața muncii a accelerat. Angajatorii au contactat de 3 ori mai mulți candidați, numărul de aplicări a crescutFirmele de construcții beneficiază de facilități fiscale începând cu 2019, adoptate prin celebra OUG 114/2018, după o înțelegere între PSD și patronate. Constructorii, dar și producătorii de materiale de construcții, sunt exceptați de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, de o parte din contribuția la pensii, dar și de impozitul pe venit al salariaților. Presiunea fiscală pe salariile lucrătorilor din domeniu este mai puțin de jumătate față de cea din restul economiei.
După scăderi anuale ale volumului producției de 4-5% între 2016 și 2018, sectorul construcțiilor a crescut cu 27% în 2019 și cu 16% în 2020, arată datele publicate de Eurostat. Ritmul a fost mult superior celui din Uniunea Europeană, unde construcțiile au scăzut cu 5% anul trecut.
Cel mai important avans a venit în rândul construcțiilor de clădiri, cu o dinamică de 39% în 2019 și de 14% anul trecut, dar și lucrările inginerești au avansat cu ritmuri de două cifre – inclusiv un salt de peste 18% în 2020.
CITEȘTE ȘI VIDEO Plaja Dunărea din Galați a fost inaugurată, sute de persoane la primele oreVolumul lucrărilor de construcții rezidențiale a crescut cu o cincime în 2020 față de 2019, sectorul fiind puțin afectat de restricțiile impuse în economie ca urmare a pandemiei COVID-19, în timp ce cererea s-a menținut ridicată.
Numărul locuințelor terminate a crescut cu 13% în 2019 față de 2018 și a rămas constat în 2020 (la 67.800 de unități). Livrările de locuințe în București-Ilfov au crescut cu 40% anul trecut.
Numărul autorizațiilor de construcție eliberate în 2020 s-a diminuat cu 7%, cele mai importante scăderi fiind înregistrate în cazul hotelurilor (-29%), dar a crescut cu 6% în primul trimestru din 2021.
Rezultatele financiare mai bune ale firmelor din construcții se reflectă și în bilanțurile băncilor. Rata creditelor neperformante a scăzut de la 18,4% în martie 2020 la 12% în martie 2021, cea mai importantă îmbunătățire dintre toate sectoarele de activitate. Pentru firmele din imobiliare rata neperformanțelor a scăzut de la 3,4% la 3,1%. Sectoare precum cel al serviciilor pentru populație – afectat mai mult de pandemie -, au înregistrat o creștere a ratei creditelor neperformante de la 5,6% la 6,8%. În cazul industriei prelucrătoare, unde lanțurile de producție au fost afectate de restricțiile pandemice și cererea externă a fost puternic comprimată anul trecut, rata neperformantelor a crescut ce la 9,1% la 10,4%.
CITEȘTE ȘI VIDEO Ora de Profit.ro la Prima TV - Ministrul Năsui propune impozit zero pe salariul minim din 2022 în HoReCaFacilitățile pentru constructori sunt valabile în lege până în 2028, dar ar putea fi modificate sau eliminate mai devreme, potrivit angajamentelor asumate de Guvernul PNL-USR-UDMR în Planul Național de Redresare și Reziliență.
Dincolo de perspectiva anulării înainte de termen a facilităților fiscale, constructorii se confruntă în ultimele luni și cu o scumpire accelerată a materialelor de construcții din aproape toate categoriile.