INFOGRAFICE Băncile au încheiat primul trimestru cu un profit record. Cel mai bun rezultat nominal din istorie

INFOGRAFICE Băncile au încheiat primul trimestru cu un profit record. Cel mai bun rezultat nominal din istorie
scris 28 mai 2021

Sistemul bancar a încheiat primul trimestru cu un profit net de peste 1,9 miliarde de lei, în creștere cu 16% față de primele trei luni din 2020. Este cel mai bun rezultat nominal din istorie, deși randamentul nu mai e la fel de ridicat ca în 2017-2019. Rata creditelor neperformante a rămas la sub 4%, în timp ce solvabilitatea este la un nivel record ca urmare a reținerii profiturilor pentru consolidarea capitalurilor la indicațiile BNR, relevă date analizate de Profit.ro.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități
Urmărește-ne și pe Google News

Băncile din România afișează rezultate solide la în prima pătrime a anului 2021 și par să sfideze efectele pandemiei COVID-19. Profitul net a crescut la 1,91 miliarde de lei, de la 1,65 miliarde de lei în primele trei luni din 2020, arată calculele Profit.ro pe baza datelor publicate de Banca Națională a României.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Datele consolidate arată o rentabilitate medie a activelor de 1,33% în primul trimestru, în creștere de la 0,95% în decembrie 2020 și de la 1,27% în martie. Randamentul capitalurilor a crescut la 12,15% de la 8,66% în decembrie și 11,7% în martie anul trecut.
Avansul a venit pe fondul îmbunătățirii profitabilității celei mai mari bănci din România.

INTERVIU Radu Voloagă, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Radu Voloagă, despre premium în business

Banca Transilvania a raportat un profit în creștere cu 122% la 581 de milioane de lei. BCR a înregistrat, practic, o stagnare a profitului la circa 425 de milioane de lei. Profitul BRD a scăzut cu 6%, la 218 milioane de lei. Raiffeisen Bank a raportat o majorare a profitului net cu 41%, la 198 de milioane de lei, iar ING Bank, o creștere a rezultatului brut de 11%.

INFOGRAFICE Băncile au încheiat primul trimestru cu un profit record. Cel mai bun rezultat nominal din istorie

Activele sistemului bancar au crescut cu circa 11% la aproape 575 de miliarde de lei. Avansul este unul notabil și înseamnă o creștere rară a intermedierii financiare, care vine, însă, pe o scădere a produsului intern brut anul trecut. Băncile au continuat să strângă mult mai mulți bani din depozite de la clientelă decât au reușit să plaseze în credite – 66 de lei credite la 100 de lei atrași, față de 71 anul trecut, 75 în 2019 și 2018, 105 acum șase ani. Restul banilor au fost plasați preponderent în titluri de stat, având în vedere setea de împrumuturi a statului în 2020 și 2021.

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25% CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Dan Fați, CEO Dacris: Firmele se pregătesc pentru revenirea angajaților la birouri. Tombole cu premii, ciocolată, mic dejun pentru cine vine la birou. Pandemia a sporit gradul de suprasolicitare de trei ori, la 25%

Rata creditelor neperformante a rămas la 3,94%, același nivel din primăvara anului trecut, dar în creștere ușoară față de decembrie, când atingea noi minime după criza financiară.

INFOGRAFICE Băncile au încheiat primul trimestru cu un profit record. Cel mai bun rezultat nominal din istorie

Solvabilitatea băncilor este la aproape 25%, valoare foarte ridicată în context istoric. BNR și celelalte bănci centrale din Europa au recomandat băncilor comerciale să rețină aproape integral profiturile pentru creșterea bazei de capital, astfel încât să poate face față efectelor adverse venite din creșterea insolvențelor și șomajului ca urmare a pandemiei.

Chiar dacă moratoriile au permis băncilor să nu treacă la neperformanță creditele cu întârzieri la plată, efectele asupra bilanțurilor sunt mai puțin intense decât se estima inițial. Economia este proiectată să crească cu rate de 6-7% în acest an și a recuperat deja pierderea de anul trecut. Pe de altă parte, situația din piața muncii nu este încă rezolvată – rata șomajului este cu 1,3 puncte procentuale mai sus față de nivelul de dinainte de pandemie la 5,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit banci
profitabilitate banci
profit sistem bancar
creștere profit
credite neperformante