Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA România a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 70,7 puncte, maximul ultimilor 6 ani, iar peste 70% dintre specialiștii în investiții chestionați în cadrul sondajului lunar realuzat de asociație se așteaptă ca impactul economic al pandemiei să se resimtă inclusiv în 2022. De asemenea, potrivit aceluiași sondaj, 71% dintre repondenți anticipează majorarea ratei inflației, în timp ce peste 80% prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni.
”Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 70,7 puncte, maximul ultimilor 6 ani, (față de aceeași lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 38,3 puncte). Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (mai 2022/mai 2021) a înregistrat o valoare medie de 3,53%. În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 80% dintre participanții la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9470, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0062 lei pentru un euro”, indică CFA.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Previziunile analiștilor în ceea ce privește cei mai importanți indicatori macroeconomici
Este de remarcat faptul că 71% din participanții la sondaj anticipează majorarea raței inflației, scrie News.ro
Din luna aprilie a anului 2020, în cadrul sondajului au fost adăugate intrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naționale, iar rezultatele pentru luna aprilie 2021 relevă:
- Durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondenților (peste 77%) anticipează că acesta se va resimți inclusiv în anul 2022, iar cea mai mare pondere (42%) chiar până în trimestrul IV al anului 2022;
- Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipațiilor este 7%;
- Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2021: valoarea medie a anticipațiilor este +5,1%;
- Datoria publică ca procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 52%;
- Orizontul de aderare a României la zona euro este 2030.
Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România de aproape 10 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanții sunt membri ai Asociației CFA România și candidații pentru nivelurile ÎI și III ale examenului CFA.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:
- Condițiile curente-referitoare la mediul de afaceri și piața muncii;
- Anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.
Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflației, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET și condițiile macroeconomice globale.