Inflația din Germania a accelerat puternic în septembrie și a atins cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 71 de ani.
Ce se va întâmpla cu prețurile la energie în România și care va fi situația la iarnă urmează să fie anunțat la Profit Energy.forum, programat pentru 3 octombrie
Conferința, organizată la Hotel JW Marriott cu sprijinul Engie, Romgaz, Transgaz, OMV Petrom, Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Premier Energy, Vimetco Alro, Complexul Energetic Oltenia, Tinmar Energy, Hidroelectrica și Nova Power&Gas, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
Cancelarul german, Olaf Scholz, a anunțat astăzi deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea prețurilor la energie, în ideea de veni în sprijinul consumatorilor în contextul inflației.
"Prețurile trebuie să scadă, așa că Guvernul va face tot ceea ce poate. În acest scop, punem la punct un amplu scut defensiv", a spus Olaf Scholz.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prețurile de consum în cea mai mare economie europeană au crescut cu 10% în ritm anual luna trecută, după un avans de 7,9% în august, potrivit datelor preliminare publicate de biroul german de statistică Destatis, citate de MarketWatch.
Ultima dată când Germania a înregistrat o rată anuală a inflației la fel de ridicată a fost în decembrie 1951.
Economiștii intervievați de Wall Street Journal estimau o inflație anuală de 9,5% în septembrie.
Calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), inflația anuală în Germania a accelerat la 10,9% luna trecută, de asemenea peste prognoza economiștilor de 10,2%.
De la invazia Rusiei în Ucraina, prețurile energiei au crescut semnificativ și au avut un impact considerabil asupra inflației, a precizat Destatis. Prețurile energiei au crescut cu 43,9% în septembrie, în ritm anual.
Prețurile alimentelor au crescut, de asemenea, peste medie, înregistrând un avans anual de 18,7%.
În ritm lunar, prețurile de consum din Germania au crescut cu 1,9% în septembrie după standardele naționale și cu 2,2% în funcție de standardele armonizate la nivelul UE.
Economiștii se așteptau la o creștere lunară a prețurilor de 1,5%, atât după standardele naționale, cât și după standardele IAPC.