Inflația din zona euro s-a majorat la 1,4% în luna martie, de la 1,1% în februarie, prima creștere din ultimele 4 luni, potrivit datelor estimative publicate miercuri de Eurostat.
Accelerarea prețurilor de consum a fost generată de evoluția prețurilor cu volatilitate mare. Cea mai mare creștere a prețurilor de consum, de 2,2%, a fost consemnată la categoria alimente, alcool și tutun, urmată de energie, cu o creștere de 2%.
Pe de altă parte, inflația CORE, care exclude prețurile volatile (alimente, alcool și tutun), s-a menținut la 1% pentru a treia lună consecutiv.
Chiar dacă inflația este în continuare sub ținta Băncii Centrală Europene (BCE), de aproape 2%, factorii de decizie discută retragerea programului de relaxare cantitativă.
CITEȘTE ȘI Decizie finală în Parlament: ariile naturale protejate vor fi modificate pentru anumite exploatări miniere fără a mai fi nevoie de o hotărâre a Guvernului și de avizul Academiei. Opoziția anunță că merge la Curtea ConstituționalăPotrivit Reuters, Ewald Nowotny, guvernator al băncii centrale a Austriei și membru în Consiliul Guvernatorilor al Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat, săptămâna trecută, că BCE ar putea decide să reducă achizițiile de obligațiuni în această vară, în cazul în care condițiile vor fi favorabile.
În octombrie anul trecut, BCE a decis să prelungească achizițiile de obligațiuni din zona euro, menite să susțină inflația și creșterea economică, cu încă 9 luni, reducând însă valoarea titlurilor cumpărate lunar, de la 60 de miliarde de euro la 30 de miliarde de euro, începând cu luna ianuarie 2018. Programul de relaxare cantitativă derulat de BCE urma să expire la finele acestui an, dar va continua până la finele lunii septembrie 2018, cel puțin.