Inflația din SUA a încetinit, luna trecută, la minimul ultimilor peste doi ani, evoluție ce ar putea oferi Rezervei Federale suficient spațiu de manevră pentru a pune pauză actualului ciclu de înăsprire monetară.
Rata anuală a coborât la 4% în mai, de la 4,9% în aprilie, atingând cel mai scăzut nivel din martie 2021, relevă date oficiale publicate marți.
Inflația din SUA a atins un vârf al ultimilor peste 40 de ani vara trecută, când rata anuală s-a situat la 9,1%.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Rata inflației a coborât din nouInflația de bază (CORE), care exclude prețurile alimentelor și energiei, a încetinit de la 5,5% la 5,3% luna trecută, alimentând, de asemenea, speculațiile privind o eventuală întrerupere a majorărilor ratelor dobânzilor de către banca centrală.
În ritm lunar, prețurile de consum au avansat cu 0,1% în mai, în linie cu estimările analiștilor, după o creștere de 0,4% în aprilie.
Acțiunile americane au deschis tranzacțiile în urcare. În jurul orei 17:45 (ora României), indicele S&P 500 se aprecia cu 0,5%, în timp ce Dow Jones și Nasdaq Composite avansau cu circa 0,4% fiecare.
Analiștii estimează că Fed va păstra dobânda-cheie în intervalul 5-5,25% la ședința de politică monetară ce se va încheia miercuri, dar că va lăsa ușa deschisă pentru creșteri viitoare, deoarece perspectivele privind inflația și piața muncii rămân incerte, iar banca centrală este încă departe de a-și îndeplini dublul mandat de ocupare deplină a forței de muncă și prețuri stabile.
O pauză în luna iunie este adecvată, întrucât Fed trebuie să evalueze modul în care actualul ciclu de înăsprire a politicii monetare afectează economia, potrivit unui raport Oxford Economics.
“Banca centrală este ajutată de recenta înăsprire a standardelor de creditare, dar amploarea efectului asupra investițiilor întreprinderilor și a cheltuielilor de consum este neclară”, arată analiștii Oxford Economics.