Profit.ro Piața de Capital.forum. Ministerul Finanțelor anunță: Avem împrumuturi direct de la populație de 34 miliarde lei. Nou record

Profit.ro Piața de Capital.forum. Ministerul Finanțelor anunță: Avem împrumuturi direct de la populație de 34 miliarde lei. Nou record
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 13 iun 2023

Soldul împrumuturilor statului direct de la populație, prin cele două programe - Fidelis și Tezaur - a ajuns în prezent la circa 34 miliarde de lei, iar Ministerul Finanțelor are în continuare planuri ambițiose pentru creșterea finanțării atrase de la populație, o bază de clienți având avantajul că este foarte stabilă, a anunțat Bogdan Zincă, șef Serviciu Contractare Datorie, Ministerul Finanțelor, prezent la Profit.ro Piața de Capital.forum Soluțiile dezghețării piețelor și depășirea crizelor - Ediția a III-a. Odată cu temperarea inflației, interesul românilor începe să revină și pentru maturitățile de 2-3 ani, după ce anul trecut interesul major a fost pentru titlurile de 1 an.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Banca Transilvania, Bursa de Valori București și ING Bank, fiind transmis în direct și la PROFIT NEWS TV

Suma de 34 de miliarde reprezintă cel mai probabil un nou maxim. Profit.ro a scris, citând date furnizate de către Ministerul Finanțelor, că în ianuarie soldul împrumuturilor acordate direct de către populație Guvernului - împrumuturi contractate minus sume deja rambursate - a ajuns la 29,59 miliarde lei, o sumă record la momentul respectiv.

Urmărește-ne și pe Google News

Finanțele au două programe de împrumut de la populație, Tezaur și Fidelis, și consideră că pe acest segment există potențial de creștere și stabilitate mai ridicată la turbulențele financiare. Titlurile Fidelis sunt cotate la Bursa de Valori București.

Directorii UBS au redactat pentru Credit Suisse un Diktat cu o duzină de interdicții. Preluare finalizată CITEȘTE ȘI Directorii UBS au redactat pentru Credit Suisse un Diktat cu o duzină de interdicții. Preluare finalizată

"Anul trecut, pe ambele programe de retail am atras 18 miliarde de lei. Se constată o lipsă de lichiditate a acestor titluri, sunt serii destul de fragmentate, dar sumele care vor continua să vină cred că vor contribui la formarea lichidității și pentru acest tip de instrumente. Planurile noastre sunt ambițioase, ne dorim să continuăm ambele programe pentru populație. Deja sumele aflate în sold pe ambele programe sunt aproximativ 34 de miliarde de lei", a spus Zincă.

Potrivit acestuia, crește din nou interesul populației pentru maturități mai mari de un an, odată cu încetinirea inflației. De asemenea, un dezavantaj al acestui tip de plasamente, lichiditatea limitată, se rezolvă treptat odată cu dezvoltarea acestui instrument, atât ca număr de investitoti, cât și ca valoare a plasamentelor.

"Ca modalități de diversificare, ce am observat anul acesta, au reînceput să investească pe maturități mai lungi. Dacă anul trecut majoritatea investițiilor erau pe un an, probabil din cauza inflației, creșterii dobânzilor, acum a crescut interesul și pentru maturitățile mai lungi, pe 2-3 ani. Rezultate foarte bune au fost la ultima emisiune Fidelis pentru tranșa denominată în euro pe cinci ani, a oferit și o dobândă atractivă. Scadențele mai lungi, în condițiile în care inflația se va tempera și dobânzile vor scădea, da, pot fi o investiție profitabilă. Dar vin cu acest dezavantaj, pentru că trebuie să rămâi blocat destul de mult în aceste titluri, iar lichiditatea nefiind foarte bună, în momentul în care ți-ai dori să ieși dintr-o astfel de investiție, probabil nu ai ieși în niște condiții foarte avantajoase, dacă ai avea o achiziție foarte mare într-o anumită serie", a declarat reprezentantul Finanțelor.

Reuters: Hidroelectrica poate obține peste 1 miliard de euro prin listarea la BVB CITEȘTE ȘI Reuters: Hidroelectrica poate obține peste 1 miliard de euro prin listarea la BVB

Punctul forte al populației ca finanțator al statului este stabilitatea. Majoritatea sumelor care ajung să fie plătite populației, sunt plasate în continuare tot în titluri ale statului.

"Sumele subscrise au fost mereu în creștere, baza de investitori a fost din ce în ce mai mare. Un alt aspect pozitiv pentru noi este că majoritatea sumelor ajunse la maturitate au fost reinvestite. Tot ce s-a reinvestit în 2022 poate s-a reinvestit pe maturități scurte, ceea ce a creat o presiune pe refinanțarea statului, dar ținând cont că sistemul interbancar plasează pe sume mai mari, nu este un indicator care să creeze probleme. Este o bază de clienți foarte stabilă"

Statul a atras de la populație anul acesta 6,8 miliarde de lei

Potrivit calculelor Profit.ro, împrumuturile luate de stat de la populație prin Fidelis și Tezaur s-au ridicat la 6,8 miliarde de lei în acest an și au contribuit la asigurarea unei poziții foarte confortabile a Ministerului Finanțelor în ce privește asigurarea necesarului de finanțare în 2023.

Pentru întreg anul este nevoie de împrumuturi de 160 miliarde lei - 68,4 miliarde lei pentru acoperirea deficitului, iar restul pentru plata de datorii vechi ajunse la scadență.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
titluri de stat
fidelis
tezaur