Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi reducerea achizițiilor lunare de active prin programul în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme - PEPP), de la nivelul de 80 de miliarde de euro în prezent.
"Pe baza evaluării comune a condițiilor de finanțare și a perspectivelor inflației, Consiliul guvernatorilor consideră că pot fi menținute condiții favorabile de finanțare cu o reducere moderată, comparativ cu cele două trimestre precedente, a ritmului achizițiilor nete de active în cadrul programului de achiziționare în regim de urgență în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP)", potrivit BCE.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Analiștii chestionați de Reuters consideră că achizițiile prin PEPP ar putea coborî, deocamdată, la circa 60-70 de miliarde de euro. Totodată, analiștii contactați de Bloomberg cred că, în luna martie 2022, achizițiile prin programul de urgență ar putea ajunge la 50 de miliarde de euro. În acest context, BCE, ar putea să nu epuizeze întreaga sumă de 1.850 de miliarde de euro înainte ca programul să se încheie, în martie 2022.
Nivelul dobânzilor a rămas nemodificat, la minime istorice.
Cumpărările nete în cadrul programului obișnuit de achiziții de active (APP) vor continua într-un ritm lunar de 20 de miliarde de euro. Consiliul guvernatorilor anticipează în continuare derularea achizițiilor nete lunare de active în cadrul APP atât timp cât va fi necesar în vederea consolidării impactului acomodativ al ratelor sale de politică monetară și încetarea acestora puțin înainte de a iniția majorarea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE.
BCE precizează, totodată, că este pregătită să își ajusteze toate instrumentele, după caz, pentru a asigura că inflația se stabilizează la nivelul țintei sale de 2% pe termen mediu.
În august, rata inflației din zona euro a atins maximul ultimilor 10 ani, de 3%. Totodată, creșterea economică a surprins pozitiv: PIB-ul zonei euro a înregistrat, în aprilie-iunie, un avans de 2,2% comparativ cu primul trimestru al anului, în timp ce estimările precedente indicau o creștere de numai 2%.