Importurile record de gaze ale României din Rusia și, posibil, Grecia continuă. Prețul spot, în scădere

Importurile record de gaze ale României din Rusia și, posibil, Grecia continuă. Prețul spot, în scădere
scris 15 iul 2022

Importurile de gaze ale companiilor din România prin cel mai important punct de interconectare, cel cu Bulgaria de la Negru Vodă, vor atinge astăzi un maxim anual și istoric pentru sezonul de vară, de peste 135 GWh, după ce capacitatea rezervată pentru ziua următoare a crescut cu peste 6 GWh comparativ cu cea din sesiunea precedentă. Drept urmare, pe piața PZU operată de BRM s-a tranzacționat un volum de 3 ori peste media ultimelor luni, de 99 GWh, la un preț mediu în scădere cu 0,6% sau 5 lei/MWh față de cel înregistrat cu o zi în urmă.

În urma licitațiilor de rezervare de capacitate pentru ziua următoare, a fost rezervată, joi, o capacitate de 92,6 GWh, cu 6 GWh peste nivelul din ziua precedentă, de 86,2 GWh, care se adaugă capacității rezervate pe termen mediu și lung, de 42,64 GWh/zi.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Comisia Europeană și-a îmbunătățit estimările privind creșterea economiei românești în acest an, dar taie din cifra pe anul viitor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Comisia Europeană și-a îmbunătățit estimările privind creșterea economiei românești în acest an, dar taie din cifra pe anul viitor

Chiar dacă în scădere, prețul mediu înregistrat pe PZU, de 805 lei/MWh, nu este însă unul mic, fiind de 5,3, respectiv 3,2 ori, peste cel la care producătorii autohtoni sunt obligați să vândă furnizorilor gaze pentru acoperirea consumului clienților casnici (150 lei/MWh), respectiv CET-urilor (250 lei/MWh).

Un nivel de 100 GWh comercializat pe PZU, care de obicei reprezintă doar câteva procente din consumul intern, ar fi egal cu consumul zilnic de weekend sau cu 2/3 din consumului de aproximativ 145 GWh dintr-o zi obișnuită a săptămânii.

Volumele record ale importurilor au permis înmagazinarea în ultimul timp a unor volume considerabile de gaze, joi fiind depozitați 17,4 milioane mc, după ce cu o zi înainte fusese înregistrat recordul anual absolut, de 20,5 milioane mc.

Pe data de 12 iulie, în depozitele de gaze din România erau înmagazinați 15,72 TWh, reprezentând 48,1% din capacitatea totală disponibilă. Nivelul de înmagazinare este cu peste 2,7 TWh peste cel de la aceeași dată a anului trecut.

AIE: Prețurile petrolului sunt o amenințare pentru economie. Rareori perspectivele au fost mai incerte CITEȘTE ȘI AIE: Prețurile petrolului sunt o amenințare pentru economie. Rareori perspectivele au fost mai incerte

Și prin celălalt punct de interconectare cu Bulgaria, cel de la Giurgiu-Ruse, vor intra vineri în România aproximativ 10 GWh, capacității de 7 GWh rezervată pe termen mediu și lung, adăugându-i-se o capacitate rezervată joi pentru ziua următoare de 3 GWh.

Importurile ar putea fi și mai ridicate în urma licitațiilor intraday de vineri, însă de obicei capacitățile rezervate în acest mod sunt modice.

Surse din piață au declarat, pentru Profit.ro, că prin punctul de la Negru Vodă a fost importat nu numai gaz rusesc provenit din Turk Stream, ci și gaz din surse alternative.

Publicația de specialitate ICIS susține că importurile ridicate din ultimele zile ar putea include și volumele importate de gaz natural lichefiat (GNL) din Grecia.

VIDEO Programul Start-Up Nation 2022 va fi lansat pe 19 iulie CITEȘTE ȘI VIDEO Programul Start-Up Nation 2022 va fi lansat pe 19 iulie

Datele publicate de operatorul grec de transport de gaze DESFA indică o creștere a exporturilor fizice prin punctul de frontieră greco-bulgar Sidirokastro, la o valoare de 140 GWh/zi pe 12 iulie, cu 40 GWh/zi mai mare decât la începutul lunii.

Datele ICIS, de asemenea, intensificare a activității terminalului grecesc Revithousa LNG, în luna iulie fiind deja descărcate 4 cargo-uri, cel puțin alte 2 fiind așteptate până la sfârșitul lunii. În iulie 2021, doar 2 cargouri LNG au fost descărcate în respectivul terminal.

O parte din gazul rusesc care intră în România, 4,5 milioane mc/zi sau aproape 50 GWh, ajunge însă în Ungaria, care folosește în prezent România drept țară de tranzit pentru a compensa deficitul de gaz provenit din celelalte rute ale gazului rusesc spre Europa.

Ungaria și-a înjumătățit importurile din Austria în ultima lună, de la 150 GWh/zi la 75 GWh/zi și și-a majorat importurile prin Serbia, de la 113 GWh/zi la 178 GWh/zi, și din România, de la 0 Gwh/zi la finalul lunii mai la 50 GWh/zi în prezent.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri
gaze
rusia
grecia
bulgaria
depozite
înmagazinare