Guvernul vrea să scumpească prin lege facturile de curent ale consumatorilor de pe piața concurențială, măsură solicitată “în mod expres” de autoritățile locale

Guvernul vrea să scumpească prin lege facturile de curent ale consumatorilor de pe piața concurențială, măsură solicitată “în mod expres” de autoritățile locale
scris 28 mar 2019

Consumatorii, atât cei casnici, cât și cei non-casnici, care au părăsit piața reglementată și au optat pentru piața concurențială vor achita facturi la electricitate majorate, dacă proiectul de act normativ de modificare a OUG 114, postat marți seară pe site-ul ministerului de finanțe va fi adoptat. Motivul: guvernul propune majorarea ratei de rentabilitate a distribuitorilor și transportatorilor de electricitate de la 5,66% la 6,9%. Până în prezent, rata de rentabilitate era stabilită prin Ordin al președintelui Autorități Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Ratele de rentabilitate sunt recunoscute în tariful de distribuție, respectiv de transport al electricității, consumatorii finali fiind cei care vor suporta impactul majorări acestora.

Urmărește-ne și pe Google News

Cum cele două tarife, de transport și de distribuție, reprezintă aproximativ 32-33% din valoarea totală a unei facturi, rezultă că factura la energia electrică de pe piața concurențială de retail se va majora cu 1%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Consumatorii casnici de pe piața reglementată nu vor suporta, cel puțin în prezent, această majorare, ANRE stabilind deja valoarea tarifului energiei furnizate acestora (care cuprinde și tariful de distribuție și cel de transport) atât pentru Furnizorii de Ultimă Instanță (FUI) obligați, cât și pentru cei opționali.

FOTO Lidl retrage de la vânzare două produse ce pot fi periculoase CITEȘTE ȘI FOTO Lidl retrage de la vânzare două produse ce pot fi periculoase

În cazul consumatorilor casnici de pe piața reglementată, costul cu majorarea celor două tarife prin creșterea ratei de rentabilitate este suportat de componenta de furnizare. Cu alte cuvinte, companiile de furnizare (FUI-i obligați) își vor subvenționa companiile surori de distribuție, dar și cele ale concurenților lor (în cazul FUI-lor opționali). FUI-i opționali care nu au și companii de distribuție (Hidroelectrica sau Tinmar, de exemplu, în cazul energiei electrice) vor fi obligați să subvenționeze marii distribuitori (ENEL, CEZ, E.ON și Electrica).

Aceasta este cea de-a doua măsură adoptată menită a discrimina consumatorii de pe piața concurențială. Deja, de la 1 martie, consumatorii casnici și cei non-casnici care au optat pentru piața concurențială, au achitat facturi majorate cu aproximativ 4 lei/MWh, ca urmare a deciziei ANRE de a transfera costul cu plata contribuției de 2% pe cifra de afaceri impuse distribuitorilor, transportatorilor și operatorului de sistem în factura finală.

Ca și în cazul majorării ratei de reglementare, consumatorii casnici care nu au optat pentru piața concurențială vor plăti aceleași facturi, în pofida deciziei ANRE de majorare a tarifului de distribuție cu 2,5% ca urmare a introducerii noii contribuții de 2% pe cifra de afaceri. Explicația: majorarea tarifului de distribuție este compensată de scăderea tarifelor de furnizare aplicate de Furnizorii de Ultimă Instanță (FUI) obligați și opționali pentru consumatorii casnici. În plus, furnizorii sunt practic obligați să suporte și costul plății taxei de 2% pe propria cifră de afaceri, nu numai pe cel al distribuitorilor.

Consumatorii din regim concurențial au negociat cu furnizorii doar prețul de furnizare al energiei, celelalte componente (tariful de distribuție, tariful de sistem și de transport, cărora li se aplică noua contribuție, dar și certificatele verzi, contribuția de cogenerare și acciza) fiind variabile și depinzând de ANRE și mai nou, în cazul ratei de rentabilitate, fiind stabilite prin lege. Până în prezent, rata de rentabilitate era stabilită prin Ordin ANRE.

Guvernul susține că autoritățile locale sunt responsabile pentru noile prevederi care conduc la majorarea facturilor consumatorilor concurențial, invocând “necesitatea accelerării procesului de dezvoltare a rețelelor de distribuție a gazelor naturale cu impact direct în sensul îmbunătățirii nivelului de trai al populației și în asigurarea premiselor de dezvoltare economică la nivel local. Aceste prevederi au fost cerute în mod expres de către autoritățile locale pentru a se crea baza legală a utilizării fondurilor publice în acest scop”.

viewscnt
Afla mai multe despre
factura
electricitate
concurențial
reglementat