Guvernul vrea să introducă condiții la achiziția de terenuri de către persoane fizice străine. Proiectul va fi gata în septembrie

Guvernul vrea să introducă condiții la achiziția de terenuri de către persoane fizice străine. Proiectul va fi gata în septembrie
scris 1 iul 2016

Ministerul Agriculturii vrea să introducă condiții la achiziția de terenuri de către persoane fizice străine, printr-o lege care ca va fi trimisă Parlamentului în septembrie, și care să vizeze studiile și calificările în agricultură, precum și limitări ale suprafețelor care pot fi cumpărate, a declarat ministrul Achim Irimescu. Acesta a precizat că proiectul va fi inspirat după legislația franceză care este acceptată de Comisia Europeană, mai ales că alte țări au încercat să aplice filtre, dar au fost respinse de forurile comunitare.

"Având în vedere că este un proiect de lege, până la reluarea activității Parlamentului avem răgaz să dezbatem pe îndelete. Deci, până în septembrie nu putem discuta de adoptare. (...) Legea este aproape finalizată în minister, iar săptămâna viitoare o să-i invităm pe producători pentru că este cel mai bine să ne consultăm cu ei, să vedem ce sugestii și cerințe au, și în final să o scriem în așa fel încât să evităm orice problemă. Cred că într-un dialog cu fermierii și cu Comisia Europeană vom fi în măsură să adoptăm o lege care să permită ceea ce ne dorim cu toții", a precizat Achim Irimescu.

Urmărește-ne și pe Google News

"Trebuie să ne orientăm către ceea ce au aplicat acele state care nu au avut niciodată probleme cu legislația europeană, iar cel mai simplu și la îndemână este modelul statului francez. Îmi amintesc că un europarlamentar german a încercat să cumpere teren în Franța și nu a reușit, deși a mers până la Curtea Europeană de Justiție. Este important cum scriem această lege. Ni s-a spus că putem introduce niște limitări, dacă avem obiective clare de atins. Cred că România are niște obiective clare de atins, dacă ne gândim că este nevoie să comasăm terenurile, pentru că avem o situație extrem de delicată, circa 3,8 milioane ferme, și discutăm de 14 milioane de hectare de terenuri agricole în România, din care 9,3 milioane hectare arabile", a explicat șeful MADR.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

''Am cerut de la APIA o situație pentru că știm că cine cumpără teren îl și lucrează, ca să ia subvenția, dar am cerut și la Asociația Notarilor o situație exactă. În noua lege vom introduce cerințe sau condiții care să ne permită să deținem la MADR date foarte clare despre vânzarea terenurilor agricole", a adăugat ministrul Agriculturii.

Primele plăți cu cardul la ANAF vor putea fi făcute în câteva zile CITEȘTE ȘI Primele plăți cu cardul la ANAF vor putea fi făcute în câteva zile

În ceea ce privește obiectivele României care ar putea fi introduse în noua lege pentru a putea avea limitări pe partea de achiziții, Irimescu a subliniat că în afară de obiectivul comasării terenurilor ar mai putea fi inclus și cel al securității alimentare, iar pe partea de limitări are în vedere proceduri similare cu cele aplicate de Franța.

"Avem în vedere condiții pentru persoanele fizice care să vizeze clar persoana în cauză, dacă vrea să facă agricultură să demonstreze că este absolvent de cursuri și are calificarea necesară. Avem în vedere să introducem și limitări pe suprafețele care să se poate achiziționa, pentru că a interzice total nu se poate, pentru că suntem pe piața unică europeană, dar putem introduce o mulțime de filtre care să ne permită să aplicăm legislația și să ne atingem scopurile. În 2012, am avut un proiect de lege care viza limitarea la o anumită suprafață de 50 de hectare pentru persoanele fizice", a mai spus oficialul MADR. Acesta a menționat că Polonia a încercat să adopte un proiect de lege extrem de radical pe acest subiect, dar zilele trecute a renunțat la el, după consultarea cu Comisia Europeană.

Întrebat despre suprafața terenurilor agricole cadastrate din România, șeful de la Agricultură a afirmat că în total, în România, există doar 3 milioane de hectare, dar din acestea nu știe câte se află în extravilan.

Bancherii domină topul indemnizațiilor din companiile de stat. Halalai (Eximbank) câștigă mai mult decât Ghețea (CEC Bank) CITEȘTE ȘI Bancherii domină topul indemnizațiilor din companiile de stat. Halalai (Eximbank) câștigă mai mult decât Ghețea (CEC Bank)

Referitor la prețul de vânzare al unui hectar de teren din România comparativ cu cel din alte state europene, oficialul MADR a subliniat că depinde foarte mult de zonă și de mărimea și comasarea suprafețelor.

"Din informațiile mele sunt zone unde terenurile se vând cu 2.000 de euro pe hectar, dar în vestul țării, s-a cumpărat și cu 9.600 euro hectarul. Unde sunt suprafețe comasate și mai mari este un alt preț. Pentru mine este un șoc deoarece în statele europene, în Franța, de exemplu, în zonele agricole, hectarul este de la 5.000 de euro în sus, în Belgia între 20.000 și 50.000 de euro, în Olanda se duce către 50.000 de euro pe hectar. Piața funciară nu funcționează în România și de aceea vrem să introducem în noua lege a fondului funciar niște atribuțiuni pentru ADS, care să-i permită să achiziționeze teren", a adăugat ministrul Agriculturii.

România a liberalizat piața funciară la 1 ianuarie 2014, conform obligațiilor incluse în Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, ceea ce permite persoanelor fizice din UE să cumpere terenuri agricole în țară, demers care a modificat regimul existent până la finele lui 2013, când doar persoanele juridice aveau dreptul să cumpere terenuri agricole.

Într-un clasament al cumpărătorilor de teren agricol în România, pe primele locuri se află Italia, urmată de Germania și de țările arabe. Cele mai active trei zone ale țării, în funcție de numărul de dosare înregistrate cu oferte de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan, sunt Timiș, Vaslui și Arad.

România are 13,298 milioane de hectare teren agricol, din care aproape 9 milioane hectare este suprafață arabilă.

Sursa:Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
achiziție terenuri agricole
străini
irimescu