Guvernul propune noi proiecte în parteneriat public-privat: Metrou Bragadiru-Colentina-Voluntari, sistem de ”resort”-uri de lux New Costinești, cale ferată de mare viteză București-Craiova-Timișoara-Cluj

Guvernul propune noi proiecte în parteneriat public-privat: Metrou Bragadiru-Colentina-Voluntari, sistem de ”resort”-uri de lux New Costinești, cale ferată de mare viteză București-Craiova-Timișoara-Cluj
scris 23 aug 2018

Guvernul a aprobat, joi, 8 noi proiecte de invetiții pe care își propune să le realizeze în regim de parteneriat public-privat, printre acestea numărându-se o linie de metrou de 25 de kilometri și 30 de stații între Bragadiru-Șoseaua Alexandriei-Colentina-Voluntari, un sistem de stațiuni de lux New Costinești, dar și o linie de cale ferată de mare viteză București-Craiova-Timișoara-Cluj.   

Propunerile au fost făcute de Comisia Națională de Prognoză și aprobate joi de Guvern prin hotărâre.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, în regim de parteneriat public-privat va fi realizată extinderea rețelei de metrou prin Magistrala M7 Bragadiru-Alexandriei-Colentina-Voluntari.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Linia de metrou ar trebui să aibă 25 km și aproximativ 30 de stații, un terminal și un depou, iar pe acest traseu ar trebui să circule aproximativ 30 de trenuri.

Conform Guvernului, realizarea investiției va conduce la creșterea mobilității populației și va decongestiona traficul de suprafață, dar va determina și creșterea ariei zonei metropolitane a Bucureștiului, prin dezvoltarea urbanistică a așezărilor adiacente.

ULTIMA ORĂ Guvernul vrea să dea în judecată Comisia Europeană pentru anularea unei decizii prin care România pierde fonduri UE pentru agricultură de peste 106 milioane euro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul vrea să dea în judecată Comisia Europeană pentru anularea unei decizii prin care România pierde fonduri UE pentru agricultură de peste 106 milioane euro

Un alt proiect în acest regim va fi construcția unui sistem de ”resort”-uri de lux la Marea Neagră, intitulat New Costinești.

Vor fi astfel valorificați aproximativ 2,5 km de plajă la Marea Neagră, în zona Costinești - 23 August, prin realizarea de noi spații de cazare la standarde occidentale.

Cele 4 resort-uri de lux se vor întinde pe o suprafață totală de peste 800 hectare și vor include 8 hoteluri de 5 stele cu peste 4.000 de camere. 

Vor fi realizate 2 parcuri de distracții cu activității acvatice, teren de golf, centre de wellness și spa, activități nautice, terenuri tenis, piscine, iar stațiunile vor cuprinde  și 100 hectare de grădini și păduri.

Executivul arată că proiectul va conduce la dezvoltarea economică a zonei, la atragerea de investiții adiacente și, implicit, a turiștilor autohtoni și străini.

De asemenea, se va realiza construcția unei rețele de drumuri județene care să facă conectarea noii stațiuni de agrement cu drumul național DN39.

Guvernul majorează limita de îndatorare a primăriilor și permite împrumuturi de la Trezorerie, în plafonul de 800 milioane lei, pentru proiecte din fonduri europene CITEȘTE ȘI Guvernul majorează limita de îndatorare a primăriilor și permite împrumuturi de la Trezorerie, în plafonul de 800 milioane lei, pentru proiecte din fonduri europene

Executivul propune în parteneriat public-privat și o linie ferată de mare viteză București-Craiova-Timișoara-Cluj, în lungime de aproximativ 1.275 km, cu posibilitate de conexiuni cu Budapesta, Belgrad sau Sofia.

Proiectul va asigura reducerea timpului de legătură dintre Capitală și principalele orașe de pe traseu și va crea posibilitatea realizării unor conexiuni precum Timișoara – Cluj, Craiova – Sofia, Timișoara – Belgrad și Cluj – Budapesta.

Guvernul estimează atragerea unui număr important de călători de la transporturile aeriene și rutiere către transportul feroviar, atragerea turiștilor, a tinerilor cu înaltă calificare în centrele universitare, de cercetare sau industriale care există sau care se vor dezvolta pe traseu, dar și a investitorilor străini, prin crearea unor sectoare industriale specializate.

Alte proiecte avute în vedere sunt extinderea portului Constanța, prin crearea unor dane/ terminale suplimentare, realizarea complexului hidrotehnic Tg. Măgurele- Nicopole, pe Dunăre în aval de Porțile de Fier I și II, cu putere de 2.200 GWh pe an, dar și centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești, cu putere totală de 1.000 MW.

De asemenea, printre proiectele aprobate se numără Clinica Multifuncțională Dr. Calistrat Grozovici, construită în incinta Instituțui Național Matei Balaș, cu 2 corpuri de clădire și o suprafață desfășurată de aproximativ 51.000 mp, precum și Spitalul Regional Tg. Mureș, cu capacitate 800-1.000 de paturi.

Deși CNAIR susține că \ CITEȘTE ȘI Deși CNAIR susține că "podurile din România nu sunt în pericol să se prăbușească", premierul Dăncilă a cerut ministrului Transporturilor o evaluare detaliată a stării podurilor

Executivul a întocmit astfel o listă totală de 21 de proiecte în regim de partenriat public-privat, având în vedere că în luna iunie, premierul Viorica Dăncilă a anunțat intenția Guvernului de a realiza în regim de parteneriat public-privat alte 8 obiective de investiții, respectiv un aeroport în sudul Bucureștiului, canalul Siret-Bărăgan, două spitale regionale și o bancă de sânge, o fabrică de mijloace de transport electrice, o pârtie de schi în Făgăraș, precum și amenjarea pentru navigație a râurilor Argeș și Dâmbovița.

În luna mai, o listă cu proiecte strategice, estimate la 15-20 miliarde de euro, a fost aprobată de Guvern, urmând ca investițiile să fie realizate pe baza noii Legi a parteneriatului public privat, document axat în principal pe autostrăzi și spitale. Pe listă se află, printre altele, autostrăzile Târgu Neamț-Iași-Ungheni, Ploiești-Râșnov și Sudului (București - Alexandria - Craiova - Lugoj).

viewscnt
Afla mai multe despre
metrou
voluntari
bragadiru
voluntari
resort
costinesti
cale ferata
viteza