Camera de Comerț Americană în România - AmCham Romania, în numele comunității de afaceri pe care o reprezintă – peste 430 de companii americane, internaționale și românești - a transmis că respinge „acuzațiile tendențioase lansate în spațiul public la adresa companiilor multinaționale și a angajaților acestora”. Mesajul AmCham vine după ce liderul PSD Liviu Dragnea a acuzat, la începutul săptămânii, că multinaționalele finanțează mișcările de stradă și asociațiile care protestează față de măsurile Guvernului, îndemnându-și angajații să iasă la protest, întrucât au anumite interese economice.
„Facem apel la responsabilitate deopotrivă în declarații și acțiuni, din partea decidenților și a celor aflați în funcții publice și la încetarea discriminării românilor în funcție de angajator. Considerăm că astfel de speculații crează un precedent periculos pentru democrația românească, cu accente de intimidare a mișcării civice și a sectorului privat, cu implicații negative la nivelul mediului de afaceri și al imaginii României în plan extern, afectând încrederea partenerilor externi în capacitatea României de a exercita roluri regionale, precum Președinția României la Consiliul Uniunii Europene de anul viitor. Așa cum am punctat și cu alte ocazii, astfel de practici erodează încrederea în climatul investițional și alimentează fenomenul de emigrare, deja resimțit puternic de piața muncii, mutând în același timp atenția publică de la prioritățile și vulnerabilitățile prezente și viitoare ale României”, transmite, printr-un comunicat AmCham.
AmCham Romania reprezintă, de 25 de ani, în dialogul cu autoritățile depotrivă companii mari și companii mici, antreprenoriale, care au contribuit la dezvoltarea economiei românești prin investițiile cumulate de peste 22 miliarde dolari și prin cele peste 250.000 de locuri de muncă create în țara noastră.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Totodată, AmCham face un apel la responsabilitate în declarații și acțiuni, din partea decidenților și a celor aflați în funcții publice și la încetarea discriminării românilor în funcție de angajator.
„Considerăm că astfel de speculații crează un precedent periculos pentru democrația românească, cu accente de intimidare a mișcării civice și a sectorului privat, cu implicații negative la nivelul mediului de afaceri și al imaginii României în plan extern, afectând încrederea partenerilor externi în capacitatea României de a exercita roluri regionale, precum Președinția României la Consiliul Uniunii Europene de anul viitor. Așa cum am punctat și cu alte ocazii, astfel de practici erodează încrederea în climatul investițional și alimentează fenomenul de emigrare, deja resimțit puternic de piața muncii, mutând în același timp atenția publică de la prioritățile și vulnerabilitățile prezente și viitoare ale României. AmCham Romania semnalează de asemenea pericolul unor potențiale abuzuri de putere în relația stat-contribuabili, care pot rezulta dintr-o astfel de poziționare a decidenților”, arată AmCham.
CITEȘTE ȘI Primele 100 de companii la nivel mondial au o valoare de piață de 20.000 de miliarde de dolari. Amazon, Tencent și Alibaba conduc Top-ulLiderii PSD au acuzat multinaționalele că finanțează mișcările de stradă
„Multinaționalele finanțează rezist, finanțează aceste mișcări și îndeamnă angajații să meargă la proteste. Acum e mai slabă mișcarea asta, s-au mai potolit”, a declarat Liviu Dragnea marți seară la Antena 3, preluat de News.ro.
Liderul PSD a adăugat că aceste companii au anumite interese economice.
În urmă cu o săptămână, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, la Antena 3, că s-a ajuns la o stare de tensiune și de conflicte care se întrețin continuu și tot mai accentuat, iar oamenii pot avea nemulțumiri și pot contesta "până la o anumită limită", el spunând că "trebuie să fie foarte clar - un Guvern nu mai trebuie schimbat altfel decât la vot". Teodorovici susține că, dacă Guvernul ia o decizie care nu convine unor companii, “cine poate să creadă că acele companii nu vor avea un interes să aducă în stradă câțiva instigatori”.