Ministerul Finanțelor a împrumutat 1,35 miliarde de lei din piață, peste suma programată, profitând de o scădere a dobânzilor față de săptămânile trecute.
Finanțele au ieșit în piață cu două emisiuni de obligațiuni. Titlurile scadente în iunie 2024 au atras subscrieri de 1,3 miliarde de lei față de un prospect de 400 de milioane de lei. După mai multe licitații ratate în ultima perioadă din cauza randamentelor ridicate, MFP a împins suma adjudecată la 825,3 milioane de lei. Dobânda plătită de stat, deși rămâne ridicată la 8,75%, este în scădere față de a doua jumătate a lunii iunie, când a depășit 9% pe scadențele medii și lungi, atât în piața secundară, cât și în cele două licitații de la care Finanțele au reușit să împrumute ceva.
Seria de obligațiuni cu scadența în iulie 2029 a atras oferte de circa 872 de milioane de lei față de un prospect de 400 de milioane de lei, iar suma împrumutată a fost împinsă la 523 de milioane de lei. Randamentul mediu de adjudecare este de 8,8% pe an, în creștere de la 8,12% la începutul lunii iunie sau 5,19% la finele lunii ianuarie. La o licitație cu scadența în octombrie 2027 din urmă cu două săptămâni, randamentul mediu a ajuns la 9,23%, astfel că situația este în ușoară îmbunătățire în ceea ce privește costul datoriei publice.
Randamentele au scăzut în ultima jumătate de lună în toată regiunea, cele mai ample scăderi, de peste un punct procentual, fiind cele din Cehia și Polonia, în timp ce pentru România și Ungaria îmbunătățirile fiind mai modeste. Activele periferice au recuperat ușor după vânzările ample de dinainte și de după decizia Rezervei Federale a SUA de a crește dobânda cheie cu 0,75 puncte procentuale.
Titlurile în lei poartă în continuare cel mai mare randament din regiune, cu aproape un punct peste cele ale Ungariei, în timp ce Cehia stă cel mai bine, cu o dobândă la 10 ani de sub 4,5%.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Piața auto din România a intrat în declin, pentru prima dată în acest anDobânzile pe termen de un an nu au beneficiat de aceeași scădere, dar la 8,43% sub rata anticipată a inflației de 12,4% la jumătatea anului viitor. În precedentele 12 luni încheiate în mai inflația a fost de 14,5%, cel mai ridicat nivel de după 2003.
ING estima necesarul de finanțare pentru iunie-decembrie la 89 de miliarde de lei și scăzând fondurile PNRR arăta că emisiunile lunare de titluri în piața românească ar trebui să fie de 7 miliarde de lei. în ianuarie-mai fusese acoperit doar 39% din necesarul de finanțare. În iunie MFP nu a reușit să emită decât 1,9 miliarde de lei în piața primară.