Ministerul Finanțelor anunță că lansează un nou program care permite tuturor persoanelor fizice să cumpere titluri de stat direct prin trezorerie, fără comisioane și cu o dobândă atractivă.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
"Facem primul pas în privința lansării Programului Tezaur, instrumentul prin care vor fi efectuate emisiunile de titluri de stat. Titlurile de stat pentru populație vor fi emise prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei statului", anunță ministerul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Termenii și condițiile financiare aferente fiecărei emisiuni vor fi specificate în cadrul prospectelor de emisiune care vor fi aprobate prin ordin al ministrului Finanțelor.
În primăvară, ministrul de atunci al Finanțelor, Viorel Ștefan, a anunțat prin intermediul Profit.ro că vânzarea de titluri de stat direct către populație, prin intermediul Trezoreriei, ar putea începe din toamna acestui an.
El spunea atunci că dobânda pe care populația o va primi la aceste titluri va fi stabilită în funcție de anumite emisiuni de referință ale Finanțelor, derulate prin programul FIDELIS. Prin FIDELIS, statul a vândut titluri populației și în 2015 și 2016, însă vânzarea a fost prin intermediul unor bănci, în cadrul unor emisiuni.
După reluarea vânzării directe prin Trezorerie, orice român va putea cumpăra, oricând dorește, de la unul dintre sediile Trezoreriei, titluri scoase la vânzare de către stat. Un alt aspect important de care trebuie ținut cont este că dobânda la titlurile de stat este neimpozabilă. "Vom introduce posibilitatea achiziționării de titluri de stat de către populație direct de la Trezorerie. Probabil în septembrie va fi operațional. Trebuie să testăm să vedem cum va funcționa”, a spus atunci ministrul pentru Profit.ro.
Ministerul Finanțelor vrea astfel - confirmând informațiile transmise anterior de Profit.ro - să continue și în acest an Programul FIDELIS, prin care sunt emise titluri de stat dedicate populației, după ce anul trecut peste 20.000 de români au subscris la emisiunea CENTENAR, asigurând 1% din finanțarea necesară statului.
Din 2005, emisiunile destinate populației au fost oprite și reluate în 2015. Astfel, în iunie 2015, a fost inițiat Programul FIDELIS, prima emisiune destinată populației.
Un document guvernamental, prezentat în vară de Profit.ro, indică faptul că "sumele atrase în anul 2016 prin emisiunea de titluri de stat pentru populație au reprezentat aproximativ 1% din necesarul brut de finanțare al statului român".
Guvernanții arată că finanțarea aferentă titlurilor de stat pe piața interbancară rămâne mai avantajoasă față de condițiile de finanțare aferente titlurilor de stat pentru popluație, atât prin prisma costurilor, cât și a maturităților.
Ministerul a inițiat emiterea titlurilor de stat destinate populației din 1999, emisiunile fiind lansate până în 2005. Cetățenii au putut cumpăra, prin sediile trezoreriilor locale ale statului, titluri de stat în formă materializată, cu valori cuprinse între 100 și 10.000 de lei. Maturitățile la care populația putea investi erau cuprinse între 3 și 12 luni. Din 2005, emisiunile destinate populației au fost oprite și reluate în 2015.
Astfel, în iunie 2015, a fost inițiat Programul FIDELIS, prima emisiune destinată populației. Valoarea totală subscrisă a emisiunii în 2015 s-a ridicat la 64,99 milioane de lei, oferind unui număr de 1.236 de investitori o dobândă anuală de 2,15%, pe o perioadă de doi ani. Valoarea unui titlu de stat a fost de 1.000 de lei. Anul trecut, în cadrul emisiunii denumită CENTENAR, valoarea nominală a unui titlu a fost redusă la 100 lei, dobânda fixă fiind păstrată la 2,15% pe an, iar perioad de cumpărare a titlurilor a fost extinsă la trei săptămâni.
Ca urmare, oferta de titluri de stat pentru populație a fost suprasubscrisă de peste 7 ori, iar aceasta a fost suplimentată de Ministerul Finanțelor, astfel încât alocarea a fost integrală. Un număr 20.185 de persoane au realizat plasamente în valoare totală de 735,26 milioane lei.