Ministerul Finanțelor a împrumutat 517 milioane de lei de la bănci la un randament mediu de 7,93% pe an. Costurile de finanțare ale României sunt în creștere continuă, în condițiile unei datorii publice care a depășit jumătate din produsul intern brut.
Obligațiunile scadente în februarie 2032 au atras oferte de 651 de milioane de lei la un prospect de 300 de milioane de lei. După mai multe licitații ratate în ultimele săptămâni, Finanțele au decis să mărească peste plan suma împrumutată până la 517 milioane de lei, deși randamentul mediu a crescut cu aproape 1,5 puncte procentuale față de acum o lună la 7,92% pe an.
Spre comparație, dobânda medie efectivă la împrumuturile ipotecare pentru populație era de 4,2% pe an în martie.
Dobânda plătită de guvern este cea mai ridicată din ultimii 12 ani, după marea criză financiară, și înglobează, pe de o parte, inflația foarte ridicată, la 10,2% pe an, cea mai mare de după 2004, respectiv deteriorarea profilului de risc al României pe fondul deficitelor ridicate din ultimii ani și a majorării datoriei publice de la 35% la 50% din PIB.
Regiunea Europei Centrale și de Est este suplimentar afectată în ceea ce privește percepția de risc de războiul din Ucraina.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Scenariul inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României. Acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbăriRecent, Comisia Europeană a anunțat noi sancțiuni la adresa Rusiei, inclusiv privind petrolul, ceea ce ar putea aduce probleme de aprovizionare pentru mai multe țări.
Randamentul pentru titlurile pe 10 ani era încă sub 7% la începutul acestei luni, dar în puțin mai mult de o săptămână a crescut cu un punct procentual, mișcare așteptată de unii analiști abia pentru această vară.
Și randamentul Ungariei a trecut de 7%, în timp ce Polonia este la circa 6,5% pe an. Cele două țări vin după o perioadă de dobânzi și mai scăzute decât cele ale României – în urmă cu circa un an dobânda Poloniei era în jur de 1%. Cehia stă ceva mai bine, cu o rată a dobânzii pe termen lung de circa 4,2%, față de 1% acum un an.
Necesarul de finanțare al României pentru acest an este estimat de BCR la 151 de miliarde de lei sau circa 11,5% din PIB, cu circa jumătate de punct peste nivelul de anul trecut, în condițiile în care deficitul bugetar ar ajunge la 6,3%, peste ținta guvernului de 5,8%.
Analiștii se așteaptă ca marți, 10 mai, Banca Națională a României să majoreze dobânda cheie, unele estimări sunt chiar pentru un salt de 1 punct procentual la 4%, România având cea mai mică rată cheie din regiune.