Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat că, în urma creșterii PIB din ultimii ani, România va pierde circa 2 miliarde de euro din capitolul granturi prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR). Sumele bugetate în PNRR pentru granturi sunt de 13,6 miliarde euro, iar acum coaliția de guvernare va trebui să caute alte soluții de finanțare pentru cele 2 miliarde de euro.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că, în urma reuniunii de luni Comitetului de monitorizare a Planului Național de Redresare și Reziliență, a fost stabilit că o delegație condusă de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, se va deplasa săptămâna aceasta la Bruxelles.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Boloș a confirmat ulterior că România va pierde circa 2 miliarde de euro în urma creșterii economice peste estimări din ultimii ani, respectiv a majorării peste așteptări a PIB în 2021 față de 2020.
”Granturile, ca urmare a creșterii PIB-ului României, chiar dacă am vrut, n-am vrut, bugetul pe granturi se va diminua cu 2 miliarde de euro”, a spus Boloș.
Ministrul a adăugat că în cadrul coaliției de guvernare vor trebui căutate alte soluții de finanțare, eventual din împrumuturi, pentru a fi găsite surse de înlocuire a celor 2 miliarde.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Scenariul inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României. Acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbăriȘi predecesorul lui Boloș, Dan Vîlceanu, a discutat încă din februarie cu comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, riscul ca statul român să piardă alocări de 1,5 miliarde euro pentru că a performat economic peste așteptări.
În ianuarie, președintele PNL, Florin Cîțu, declara că "România este victima propriului succes", în contextul în care Vîlceanu spusese anterior că statul român poate pierde circa 2 miliarde euro din PNRR pe partea de granturi, din cauză că alocările inițiale fuseseră stabilite de Comisia Europeană pe baza unor estimări de PIB mai pesimiste decât rezultele efective înregistrate de România.