Guvernul confirmă informațiile Profit.ro că a redactat proiectul de hotărâre care ridică salariul minim brut pe economie la 2.080 lei din 1 noiembrie, dar care și introduce, în premieră, la nivel general, un salariu minim diferențiat, persoanele încadrate pe posturi care necesită studii superioare și cele cu o vechime în muncă de peste 15 ani urmând să aibă un salariu minim lunar brut de 2.350 lei. Sindicatele cer însă ca majorarea să fie aplicată din 1 noiembrie 2018, iar patronatele insistă ăentru 1 ianuarie 2019. Decizia finală aparține Guvernului, care transmite că va anunța data în cel mai scurt timp posibil, în condițiile în care până acum a redactat două hotărâri în care salariul minim este ridicat din noiembrie, respectiv din ianuarie.
"Premierul Viorica Dăncilă și miniștrii Lia Olguța Vasilescu și Eugen Teodorovici s-au întâlnit astăzi, la Palatul Victoria, cu reprezentanți ai sindicatelor și patronatelor, cărora le-a fost prezentat proiectul de Hotărâre de Guvern privind creșterea salariului minim brut garantat în plată pe economie: 2080 de lei/lună, ceea ce înseamnă o creștere netă cu 100 de lei față de actualul.
Totodată, s-a luat decizia reintroducerii salariului minim brut garantat în plată diferențiat în funcție de nivelul de studii sau de vechimea în muncă, concept care a mai fost aplicat în România înainte de anul 2011 (dar numai în anumite ramuri, prin contract colectiv de muncă - n.r.),: 2350 de lei brut, adică cu 13% mai mult față de cel câștigat de persoanele fără studii superioare sau cu vechime mai mică de 15 ani.
Menționăm că Executivul s-a arătat astfel deschis unei propuneri formulate de sindicate la ultima ședință a Consiliului Național Tripartit, propunere care este în concordanță și cu prevederile Programului de Guvernare.
În urma discuțiilor purtate cu sindicatele și patronatele, s-a ajuns la concluzia unanimă că majorarea salariului minim este necesară, singura divergență fiind asupra datei de la care se va aplica măsura: sindicatele au solicitat 1 noiembrie 2018, patronatele – 1 ianuarie 2019.
Guvernul va lua o decizie în cel mai scurt timp posibil, care va fi comunicată public, astfel încât ordonatorii de credite și companiile din România să pregătească punerea în aplicare a măsurii", transmite Guvernul.
Profit.ro a prezentat în weekend documentul care relevă că Guvernul analizează pentru elaborarea bugetului pentru anul 2019 o serie de măsuri pentru limitarea cheltuielilor, cum ar fi înghețarea salariilor brute ale bugetarilor la nivelul din decembrie 2018, cu precizarea că legea salarizării unitare nu se va aplica, păstrarea actualului număr de angajați din sectorul bugetar, înghețarea cotei de transfer la Pilonul II de pensii, dar și o serie de măsuri care să susțină veniturile statului, cum ar fi solicitarea de dividende reprezentând 90% din profitul companiilor de stat, aplicată și anii trecuți, și îmbunătățirea colectării TVA ca urmare a introducerii noilor case de marcat, a modernizării vămilor și a modificărilor la legilatia insolvenței.
România are de mai mulți ani deficite bugetare foarte ridicate, după ce Guvernul a urcat accelerat salariile bugetarilor, pensii și alte cheltuielil, iar veniturile nu au ținut pasul.
În prezent, salariul minim brut pe țară este de 1.900 lei, pentru un program complet de lucru de 166,66 ore, reprezentând 11,40 lei/oră.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Epopeea protocoalelor secrete ajunge și la dosarul privatizărilor strategice, unde foștii consultanți Credit Suisse au obligat instituții ale statului să intervină ca reclamanți "forțați". Ce a decis Justiția în cazuri asemănătoareÎn septembrie a fost anunțat că salariul minim va crește cu 150 lei de la 1 ianuarie 2019, calculul Guvernului fiind ca salariul minim brut să crească anual cu 150 de lei, astfel încât în 2022 să ajungă la 2.500 de lei. Majorarea salariului din ianuarie anul viitor a și fost pregătită ca act normativ.
Profit.ro a relatat anterior că România a înregistrat, dintre statele europene, cea mai mare creștere procentuală a salariului minim în ultimii 10 ani. Cu toate acestea, nivelul salarial din România este în continuare incomparabil mai mic decât cel din țările occidentale.