Ministerul Afacerilor Externe a beneficiat de sponsorizări din partea unor companii private, pentru acțiuni desfășurate în străinătate, cum ar fi deplasări de delegații sau evenimente în care au fost implicate ambasadele României, în valoare totală de 141.000 lei în prima jumătate a anului, sumă de aproape 4 ori mai mare comparativ cu perioada similară din 2017 (37.000 lei), potrivit datelor comunicate de minister la solicitarea Profit.ro.
Legea sponsorizării din 1994 prevede că pot beneficia de sponsorizări și instituțiile și autoritățile publice, inclusiv organele de specialitate ale administrației publice, acestea incluzând în bugetele proprii aceste finanțări la data acordării lor.
Cea mai mare sponsorizare, de 28.000 lei, a fost acordată de grupul turc din industria alimentară Eti Gida, pentru acțiuni ale MAE la Ankara. Grupul deține o fabrică de biscuiți la Craiova, investiție în valoare de circa 40 milioane euro, din care 6 milioane euro au provenit dintr-un ajutor de stat.
CITEȘTE ȘI Putin se întâlnește cu Merkel sâmbătă, la Castelul Meseberg, lângă Berlin. Problemele energetice, cele din Siria și din Ucraina, pe lista temelor de discuțieActivitățile ministerului în capitala Turciei au mai fost sprijinite, cu câte 7.000 de lei, și de compania minieră Napocamin SRL a familiei omului de afaceri clujean Ioan Bene, condamnat definitiv la închisoare în ianuarie și reținut în februarie în Italia, precum și de o firmă cu profil auto, pe care datele MAE o prezintă cel mai probabil cu nume incomplet - Otomotiv. În iunie, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a semnat un contract de achiziție a 400 de autocare Euro 6 cu consorțiul format din companiile turce Otokar Europe și Otokar Otomotiv.
Grupul german Dalli-Werke GmbH, care deține în România o fabrică de detergenți la Timișoara, preluată în 2014 de la Procter&Gamble, precum și o firmă de distribuție, a acordat o sponsorizare de 23.000 lei. Banii au fost folosiți la acoperirea unor cheltuieli de protocol pentru o acțiune la Berlin a MAE. Aceeași destinație a avut-o și o sponsorizare de 4.000 de lei acordată de retailerul Metro AG, prezent și pe piața locală.
Tot 23.000 lei a primit și Institutul Cultural Român din Paris, de la Organizația Internațională a Francofoniei.
CITEȘTE ȘI Erste: Contagiune modestă în ECE după prăbușirea cotațiilor lirei turcești. Leul rămâne pe un trend de deprecierePentru o acțiune la Washington a MAE, OMV Petrom a acordat în mai o sponsorizare totală de 18.000 lei, din care 11.000 lei pentru "alte bunuri și servicii" și 7.000 lei pentru protocol.
Au mai fost primite sponsorizări de la gigantul farmaceutic francez Institut Merieux (7.000 lei, pentru o acțiune la Lyon), Leumi Bank (7.000 lei, Tel Aviv), consorțiul format din grupurile imobiliare și logistice Hydoo din Thailanda și Best Group din China (6.000 lei, Bangkok), Intl. AG (4.000 lei, Viena), o persoană fizică, Murtada Eltgani Mahmood, care deține mai multe firme în România (4.000 lei, Khartoum, Sudan) și firma de construcții iordaniană United Construction Group (3.000 lei, Amman).
În 2017, MAE a primit sponsorizări în valoare totală de 941.000 lei. Cei mai importanți sponsori au fost OMV Petrom, grupul său mamă OMV AG și subsidiara sârbă a grupului, OMV Serbia DOO, care au donat cumulat 119.000 lei, pentru acțiuni la Astana (Kazahstan, unde OMV Petrom derulează operațiuni), Bruxelles, Washington, Viena și Belgrad.
CITEȘTE ȘI Acord istoric asupra statutului Mării Caspice, cu mize pentru piețele petrolului, gazelor și caviaruluiDonații mai mari, în valoare de câte 46.000 lei fiecare, au fost efectuate și de ButanGaz SpA, companie controlată de Veronica Gușă de Drăgan, văduva omului de afaceri Iosif Constantin Drăgan, Unicredit și compania austriacă Novomatic, care a avut contract cu Loteria Română.
Cu sume mai importante au sponsorizat MAE și Carrefour (23.000 lei, Paris), Pirelli (23.000 lei, Roma), Airbus Helicopters (19.000 lei, Paris), grupul francez agroindustrial Avril (19.000 lei, Paris), asigurătorul italian Generali (19.000 lei, Roma) compania turcă Arcelik, proprietara producătorului român de electrocasnice Arctic (18.000 lei, Ankara) și grupul israelian de apărare Elbit Systems, cu contracte și afaceri și în România (17.000 lei, Tel Aviv).
Iese în evidență, de altfel, numărul mare de companii israeliene care au sponsorizat MAE pentru acțiuni în statul evreu anul trecut, cele mai multe donații din partea acestora fiind înregistrate în bugetul ministerului în noiembrie 2017. În decembrie 2017, președintele Camerei Deputaților și liderul PSD Liviu Dragnea a pus pentru prima oară public pe tapet ideea mutării ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.
Astfel, pe lângă Elbit, ceilalți sponsori israelieni ai MAE au fost brokerul de asigurări Madanes Insurance Agency, fabricantul de produse de îngrijire Sano, compania de logistică Maman Cargo, AFI Europe Management, firma de asset management Maoz Baratz, compania Shlomo Transport, grupul de infrastructură Tahal Consulting Engineers, cu activități și contracte și în România, importatorul și distribuitorul de automobile Carasso Motors, compania de construcții și imobiliare Ashtrom Group, prezentă și în România, firma de echipamente laser Ophir Optronics și compania de băuturi The Central Bottling Company, care deține licențe de îmbuteliere pentru branduri precum Coca Cola și Carlsberg în mai multe țări, inclusiv România.