GRAFICE Încrederea în economia românească crește la început de vară. „Euforia Euro 2024” duce optimismul consumatorilor la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani

GRAFICE Încrederea în economia românească crește la început de vară. „Euforia Euro 2024” duce optimismul consumatorilor la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani
scris 28 iun 2024

Indicatorul de încredere în economia românească a crescut în iunie, pe fondul unor date mai bune raportate de managerii din servicii și comerț, dar mai ales ca urmare a optimismului mai mare din rândul consumatorilor, generat de creșterea salariilor și de euforia Campionatului European de fotbal, din Germania, opinează analiștii BCR.

Indicatorul de încredere în economie (economic sentiment indicator - ESI) a crescut la 104,2 puncte în iunie, de la 102,5 puncte în mai, pe fondul datelor mai bune din servicii și retail și a celor din sondajul adresat consumatorilor, conform datelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
GRAFIC Canicula și problemele regionale spulberă recordurile pe piața de electricitate CITEȘTE ȘI GRAFIC Canicula și problemele regionale spulberă recordurile pe piața de electricitate

La nivelul UE, ESI a scăzut cu 0,2 puncte în mai la 96,4 puncte, după înrăutățirea situației din servicii, retail și construcții.

ESI este calculat de Comisia Europeană pe baza răspunsurilor managerilor din principalele sectoare ale economiei și are un grad înalt de corelare cu evoluția produsului intern brut. O valoare de peste 100 de puncte indică, în general, că economia este în creștere.

Media ESI a crescut la 103,8 puncte în trimestrul al doilea, față de 102,5 puncte în primul trimestru. BCR estimează o accelerare a creșterii economice trimestriale la 1,7% în T2, comparativ cu 0,4% în T1, pe fondul unor date mai bune din industrie, comerțul cu amănuntul și construcții.

Consumul global de combustibili fosili și emisiile de carbon au atins un record istoric, depășind vârfurile de dinainte de pandemie CITEȘTE ȘI Consumul global de combustibili fosili și emisiile de carbon au atins un record istoric, depășind vârfurile de dinainte de pandemie

Încrederea în rândul consumatorilor a crescut cu 4,8 puncte în iunie față de mai, la cel mai ridicat nivel de după iunie 2021. Încrederea s-a îmbunătățit în toate componentele, dar mai ales în ceea ce privește așteptările privind situația economică în următoarele 12 luni, respectiv intențiile de a face achiziții majore.

„O creștere puternică a salariilor reale și posibil euforia Euro 2024 au împins intențiile privind achizițiile majore la cel mai ridicat nivel de la pandemia Covid încoace, în timp ce românii deja au băgat adânc mâinile în buzunar și au dus achizițiile majore la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani”, arată Eugen Sinca, analist la BCR.

INFOGRAFIC Orașele și cartierele din România în care locuitorii se simt cel mai în siguranță CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Orașele și cartierele din România în care locuitorii se simt cel mai în siguranță

BCR estimează o accelerare a creșterii economice la 2,6% în acest an, comparativ cu 2,1% în 2023. Anul viitor economia ar urma să crească cu 3,4%.

„Consumul robust al gospodăriilor, determinat de creșterea puternică a salariilor reale și de împrumuturile de consum, împreună cu investițiile în infrastructură finanțate din fonduri UE, sunt de așteptat să fie principalii factori de creștere a acestui an. Privind spre anul viitor, cererea externă mai bună din zona euro ar trebui să susțină creșterea economică, în timp ce riscurile de contracție apar din consolidarea fiscală așteptată și deja întârziată”, arată BCR.

Încrederea managerilor din industria manufacturieră a scăzut cu 0,4 puncte, pe fondul unor așteptări mai mici în ceea ce privește producția viitoare, chiar dacă comenzile (cu excepția celor externe) s-au îmbunătățit ușor.

TABEL Revin scumpirile. OMV Petrom a crescut prețul motorinei pentru prima dată în ultimele 3 luni CITEȘTE ȘI TABEL Revin scumpirile. OMV Petrom a crescut prețul motorinei pentru prima dată în ultimele 3 luni

Managerii din servicii au raportat că se așteaptă la o cerere mai ridicată în următoarele trei luni, ceea ce a dus la o creștere a indicatorului de 0,7 puncte.

În comerțul cu amănuntul, încrederea managerilor a crescut cu 1,8 puncte, pe fondul unor evaluări mai bune în ceea ce privește vânzările din ultima perioadă, dar și a așteptărilor că afacerile vor merge mai bine în perioada următoare.

În construcții estimările au rămas relativ neschimbate.

FOTO Auchan lansează în România un nou tip de magazine CITEȘTE ȘI FOTO Auchan lansează în România un nou tip de magazine

Indicatorul privind intențiile de angajare a scăzut cu 5,1 puncte la 103,5 puncte în iunie, în condițiile în care managerii din toate sectoarele, cu excepția celor din industrie, au răspuns că se așteaptă la mai puține angajări în perioada următoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
esi
incredere economie
crestere economica
crestere pib