Băncile au redus dobânzile la depozitele la termen și la creditele acordate clientelei în aprilie, mai ales în cazul împrumuturilor de consum. Economiștii băncilor anticipau, în mare măsură, că BNR va veni cu prima tăiere a ratei cheie în mai, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Economiștii din bănci se așteptau în mare măsură ca Banca Națională a României să reducă dobânda cheie cu 25 de puncte de bază la 7% pe an în ședința de la jumătatea lunii mai. BNR a rămas însă cu dobânzile neschimbate – prima scădere este amânată, cred analiștii, pentru la vară, în iulie sau chiar august.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Băncile au continuat să vină cu dobânzile în jos atât la active, cât și la pasive, anticipând prematur relaxarea monetară.
Dobânda medie la depozitele noi la termen a scăzut cu 4 puncte de bază față de martie, la 5,36% pe an. La finele anului trecut era la 5,74% pe an și în octombrie 2022 depășise 7,3% pe an. Așadar, față de maxim, dobânzile la depozitele noi au scăzut cu 2 puncte procentuale, în contextul unui excedent mare de lichiditate din piața interbancară, care a făcut ca dobânzile la tranzacțiile între bănci să scadă la nivelul ratei facilității de depozite, de 6% pe an.
Dobânda la depozite se menține sub rata curentă a inflației, de 5,9%, chiar dacă cea din urmă s-a redus de la 6,6% în martie, inclusiv pe fondul unui efect de bază.
CITEȘTE ȘI TABEL Ieftiniri de Ziua Copilului. Benzina a coborât sub 7 lei/l în 3 stații din capitalăPentru depozitele în euro, dobânda medie a crescut cu 7 puncte de bază, al 2,48% pe an, iar la cele în dolari a scăzut cu 7 puncte de bază la 3,6% pe an.
Dobânda medie la creditele noi în lei a scăzut cu 20 de puncte de bază, la 8,28%, continuând tendința începută în februarie. Este cel mai redus nivel de dobândă pentru creditele în lei de după iunie 2022.
CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Unele meserii vor dispărea. Se vor căuta tot mai mult anumiți oameniÎn ianuarie, dobânda era de aproape 9% și în februarie fusese atins cel mai ridicat nivel din ciclul monetar, la 10,15%.
Băncile au redus mai ales dobânzile la creditele acordate populației, de la o medie de 9,03% în februarie, la 8,52% în martie și mai apoi 8,28% în aprilie.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Banca Transilvania cumpără BRD PensiiScăderile vin exclusiv din ajustarea ofertelor pentru creditele de consum. După ce le-au scumpit substanțial pe parcursul anului trecut, băncile au tăiat dobânzile anuale efective (care includ comisioanele) la creditele de consum de la un vârf de peste 14%, la 11,27% în martie și mai apoi 10,69% în aprilie, cel mai redus nivel de după mai 2022.
Creditarea de consum și-a revenit în ultima perioadă, pe fondul revenirii în general a consumului.
Dobânzile la creditele ipotecare noi au rămas însă aproape nemișcate în ultimul an, în jurul nivelului de 8%, față de un vârf de 8,44% în mai 2023. Înainte de criza COVID-19, dobânda anuală efectivă medie la creditele pentru locuințe era de 5-6%, apoi a scăzut până la 4%, după ce BNR a tăiat agresiv dobânzile. Cei care au luat credite când dobânzile erau foarte jos au fost prinși de urcare abruptă din 2022-2023, care le-a dublat ratele.
CITEȘTE ȘI Productivitatea unui salariat român: 15.000 de euro/an, de trei ori mai mică decât media europeanăPentru creditele în sold, dobânda medie pentru împrumuturile cu scadența inițială de peste 5 ani – care nu sunt comparabile direct cu nivelurile DAE prezentat mai sus pentru împrumuturile noi – a scăzut ușor, cu 10 puncte de bază, în aprilie, la 7,56% pe an, și a ajuns la cel mai redus nivel de după decembrie 2022, după ce a trecut și printr-un vârf de aproape 8,3%. În perioada 2020-2021, dobânda medie la creditele în sold a fost de circa 4-5%.
Scăderea dobânzilor la împrumuturile în sold a venit pe fondul scăderii ROBOR la 3 luni, referință mai ales pentru împrumuturile Prima Casă acordate înainte de 2019, care s-a dus de la o medie de 6,31% în trimestrul 4 din 2023 la una de 6,11% în primul trimestru din acest an.
IRCC – indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor – a fost actualizat de asemenea în jos de la 1 aprilie de la 5,97% la 5,9%.
CITEȘTE ȘI G7 ”ia în calcul” măsuri împotriva supraproducției chinezePentru creditele ipotecare noi în euro, din care băncile mai acordă foarte puține, în condițiile restricțiilor prudențiale, rata medie de dobândă a rămas relativ stabilă la 6,46% pe an, comparativ cu martie, la fel cum s-a întâmplat și pentru împrumuturile în sold, la 7,83% pe an. Până acum doi ani, media de dobândă la euro ere de 3-4% pentru creditele noi și circa 3,5% pentru cele în sold, astfel că ratele au crescut chiar și de două ori.
Dobânda la ipotecarele în sold în lei continuă, pentru a cincea lună la rând, să fie sub cea la euro, cu un ecart care chiar se mărește.
CITEȘTE ȘI GRAFIC După un prim trimestru limitat în livrări de spații de retail modern, restul anului se anunță activ, cu proiecte noi de circa 120.000 metri pătrațiDobânda creditelor acordate companiilor în monedă națională s-a ieftinit cu 8 puncte de bază în aprilie față de martie, la 8,3% pentru împrumuturile noi, la cel mai redus nivel din ultimii aproape doi ani – în februarie era la 8,86% și atinsese chiar 10,3% pe finele lui 2022.
Pentru împrumuturile noi în euro, dobânda medie este în ușoară urcare la aproape 6,5%, de la 6,2% în prima parte a anului, dar sub nivelurile de 6,6% de la finele anului trecut
Creditele noi în dolari s-au scumpit abrupt, cu o dobândă medie de 8,06%, față de 7,19% pe an în luna precedentă.
CITEȘTE ȘI Mai mulți români se duc ca turiști în GermaniaMarja netă pentru afacerile noi și-a continuat scăderea din ultimele luni, până la sub 3%, în timp ce pentru afacerile în sold a stagnat în jurul nivelului de 3,25%