România se află pe locul 15 la creșterea economică din 2024 într-un top al țărilor din Europa, condus de Malta, Serbia și economiile de război din Rusia și Ucraina. Suntem totuși peste media europeană, relevă datele analizate de Profit.ro..
Țările europene s-au confruntat recent cu provocări semnificative, inclusiv o scădere a activității economice și un nivel minim al euro față de dolar, cel mai scăzut din 2022.
În plus, perspectiva unor tarife comerciale impuse de o eventuală președinție a lui Donald Trump în SUA a accentuat presiunile asupra regiunii.
În ciuda acestor dificultăți, unele state au demonstrat o creștere economică robustă în 2024. Acest grafic clasifică primele 15 țări europene în funcție de creșterea PIB-ului proiectată pentru 2024, conform datelor din raportul World Economic Outlook al FMI, publicat în octombrie 2024 și citat de VisualCapitalist.
Malta și Serbia, pe primele poziții
În fruntea listei, Malta se remarcă printr-o economie puternic orientată spre servicii, inclusiv turism și servicii financiare. Țara excelează și în exporturile din sectorul manufacturier, în special electronice și produse farmaceutice.
Germania este cel mai important partener economic al Maltei, reprezentând 13% din exporturile acesteia.
Economia Serbiei a câștigat, de asemenea, avânt în 2024, fiind susținută de servicii precum comerțul, turismul, alimentația publică și construcțiile.
Impactul războiului din Ucraina
Economia Rusiei, deși supusă sancțiunilor internaționale, a continuat să crească, în principal datorită intensificării schimburilor comerciale cu China și India, dar și datorită expansiunii afacerilor locale care au înlocuit companiile occidentale.
În același timp, economia Ucrainei este așteptată să crească cu 3% în acest an, în ciuda lunilor de atacuri rusești intense asupra infrastructurii energetice. Această creștere a fost sprijinită de deschiderea unui coridor de export pe coasta Mării Negre, realizată anul trecut, și de un ajutor substanțial din partea partenerilor internaționali, inclusiv instituțiile Uniunii Europene și Statele Unite.