Gothaer vrea să majoreze capitalul cu 9 milioane de euro în 2016 pentru dezvoltare și Solvency II

Gothaer vrea să majoreze capitalul cu 9 milioane de euro în 2016 pentru dezvoltare și Solvency II
scris 3 sep 2015

Gothaer Asigurări și-a propus pentru anul 2016 realizarea unei infuzii de capital de nouă milioane de euro, care va susține dezvoltarea companiei și alinierea la cerințele noului regim de solvabilitate (Solvency II), a declarat pentru Profit.ro directorul general al asigurătorului, Anca Băbăneață.

“Principala preocupare a Gothaer este direcționată spre dezvoltare corectă și sustenabilă a companiei. Ca atare, modelul de business are ținte de profitabilitate clar stabilite, alocând resurse importante atât unei evoluții sănătoase a societății, cât și pregătirii solide pentru Solvency II. În acest context, pentru anul 2016 s-a luat în calcul o infuzie de aproape nouă milioane de euro (capital și prime de emisiune), care va fi recalibrată în cursul acestui an în scopul alinierii societății la cerințele impuse de Solvency II”, a afirmat Băbăneață.

Urmărește-ne și pe Google News

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat, în septembrie 2014, că prevederile Directivei 2009/138/CE privind solvabilitatea asigurătorilor din Uniunea Europeană (UE) vor fi transpuse în legislația națională până la finele acestui an și aplicate de la 1 ianuarie 2016.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Noul regim de solvabilitate se va aplica asigurătorilor din UE care înregistrează anual prime subscrise de peste 5 milioane de euro și dețin rezerve tehnice de peste 25 milioane de euro.

La sfârșitul anului 2014, un număr de 26 de asigurători locali depășeau aceste criterii, dintr-un total de 37.

Solvency II urmărește creșterea stabilității pieței asigurărilor și presupune cerințe de capital suplimentar și, implicit, costuri mai mari pentru companiile de profil, suportate în final de consumatori, care vor plăti mai mult pentru polițe, spun specialiștii din domeniul asigurărilor.

În plus, pe lângă infuziile de capital suplimentar, asigurătorii vor cheltui fonduri semnificative pentru adaptarea sistemelor informatice.

În prezent, Gothaer Asigurări are capitalul social subscris și vărsat de 38,5 milioane de lei, nivel atins după o majorare de 17,4 milioane de lei aprobată de acționari la finele lunii aprilie.

Anterior, societatea a avut un capital de 54,9 milioane de lei, redus la 21,1 milioane de lei pentru a acoperi pierderile societății din anii precedenți.

"Pe lângă investițiile necesare dezvoltării companiei, materializate prin majorări de capital, s-a procedat și la diminuarea acestuia, pentru a menține raportul dintre activul net și capitalurile proprii la 50%, conform legislației. Astfel, înainte de majorarea de 17,4 milioane de lei, s-a procedat la diminuarea acestuia cu 33,8 milioane de lei, acoperindu-se pierderile financiare din anii anteriori, derivate din investițiile destinate dezvoltării companiei”, a afirmat reprezentantul Gothaer Asigurări.

Băbăneață a mai spus că infuziile și mișcările de capital sunt propuse și aprobate de Consiliul de Administrație în cadrul procesului de planificare pe termen mediu (3 ani), corectându-se astfel raportul dintre capitalurile proprii și capitalul social, indicator care ar fi coborat sub limita de 50% în condițiile pierderilor planificate.

“Prin urmare, este o măsură normală a stadiului de dezvoltare a companiei, care urmărește optimizarea structurii de capital în condițiile respectării cerințelor legale privind necesarul de capital”, a arătat directorul general al companiei.

În perioada 2012 - 2014, pierderile cumulate ale asigurătorului au atins 88,7 milioane de lei, din care 46,2 milioane de lei în 2014.

La începutul acestui an, Băbăneață a deckarat că Gothaer România va intra pe profit în anul 2017.

Grupul financiar german Gothaer a intrat pe piața din România în octombrie 2012, prin preluarea a 67% din capitalul social al Platinum Asigurări.

Acțiunile au fost vândute de Constantin Toma, fost director general al Omniasig și președinte CA, și Efraim Naimer, membru CA.

Ulterior, pachetul de acțiuni deținut de cei doi administratori a scăzut de la 33% la 17,7%, în urma infuziilor de capital realizate de Gothaer.

În februarie 2014, grupul german a anunțat că își va majora participația la subsidiara din România de la 82,3% la 100%, prin preluarea acțiunilor controlate de Toma și Naimer, care dețineau fiecare câte 8,85% din titluri.

Potrivit datelor din raportul companiei pe anul 2014, investițiile Gothaer în subsidiara din România au depășit 22 milioane de euro, din care câte 10 milioane de euro în 2013 și 2014.

Înființat în 1820, grupul Gothaer are peste 3,5 milioane de clienți și a raportat prime de 4,5 miliarde de euro la nivelul anului 2014.

În România, subscrierile din asigurări generale ale subsidiarei Gothaer au atins 84,3 milioane de lei, cu 26% mai mult față de 2013.

Daunele plătite anul trecut au totalizat 62,5 milioane de lei, de la 18,03 milioane de lei în 2013, aferente unui număr de 8.057 dosare instrumentate.

Cea mai mare daună plătită anul trecut s-a ridicat la 6,7 milioane de lei pentru o barjă scufundată în Dunăre.

Pentru acest an, societatea și-a propus subscrieri de peste 100 milioane de lei.

În 2014, piața asigurărilor generale și de viață din România a scăzut cu 0,5%, la 8,09 miliarde de lei, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Cu o pondere de 79,7%, asigurările generale au adus subscrieri de 6,45 miliarde de lei, în coborâre cu 0,6% față de anul 2013.

Societățile au plătit indemnizații pentru asigurări generale și de viață în sumă de 4,48 miliarde de lei, în scădere cu 1,5% față de anul 2013.

Pe segmentul asigurărilor generale, despăgubirile s-au diminuat cu 4,3%, la 4,04 miliarde de lei.

După nivelul subscrierilor în 2014, primii trei jucători locali sunt Allianz-Țiriac, Omniasig și Astra.

viewscnt
Afla mai multe despre
gothaer
capital
majorare
solvabilitate