ASF a retras Astra Asigurări autorizația de funcționare și a solicitat intrarea în faliment

ASF a retras Astra Asigurări autorizația de funcționare și a solicitat intrarea în faliment

Sursa foto: Agerpres

Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 26 aug 2015

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația de funcționare a Astra Asigurări, a treia mare companie de profil, și a solicitat intrarea în faliment, decizia fiind luată în baza concluziilor raportului KPMG Advisory, administratorul special al asigurătorului, a declarat președintele ASF, Mișu Negrițoiu.

“Situația financiară a Astra este extrem de gravă. La 30 iunie 2015, Astra avea o marjă de solvabilitate negativă de 871 milioane de lei, un coeficient de lichiditate de 0,03, sub nivelul impus de legislație (1 - n.r.), și un necesar de capital de 968 milioane de lei”, a spus Negrițoiu.

Urmărește-ne și pe Google News

Șeful ASF a mai spus că acționarii Astra, două societăți controlate de omul de afaceri Dan Adamescu, au avut o atitudine necooperantă cu privire la procedura de administrare specială, în ciuda interesului unor investitori străini, circa 30, printre aceștia numărându-se Ergo (Germania), Fosun (China) și PZU (Polonia).

"Investitorii strategici au invocat prețul, acționariatul și direcțiile strategice. ASF și-a făcut datoria, am explorat toate variantele posibile. Ne pare rău că am ajuns în această situație, nici nouă nu ne convine. Acționarii Astra au fost lacomi. Falimentul Astra Asigurări nu reprezintă un risc sistemic", a spus Negrițoiu.

Întrebat dacă falimentul Astra va avea ca efect creșterea contribuțiilor la FGA; șeful ASF a afirmat că instituția nu are în vedere o astfel de decizie. "Dacă va fi cazul, Consiliu FGA va face o propunere", a spus Negrițoiu.

Posibila creștere a contibuțiilor la FGA va genera majorarea tarifelor practicate de asigurători la polițele emise. 

Potrivit șefului ASF, creditorii Astra s-au năpustit asupra societății, inclusiv companii din cadrul grupului The Nova Group, controlat de Dan Adamescu, în timp ce debitorii asigurătorului, care duceau datoria la 140 miloane de lei, nu s-au gândit deloc să plătească.

Întrebat ce se va întâmpla cu asigurații Astra. el a afirmat că dosarele păgubiților vor fi transferate către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), care va achita plata indemnizațiilor în limita a 450.000 lei, conform legii.

De asemenea, aceștia au posibilitatea să denunțe polițele în vigoare și să solicite asigurătorului plata primei achitate pentru perioada rămasă până la expirarea poliței.

"Astra are 1,8 milioane de clienți și 2,5 milioane de polițe în vigoare. De asemenea, rezervele Astra se ridică la 650 milioane de lei, iar impactul falimentului Astrta a fost estimat de ASF la 700 milioane de lei. FGA are circa un miliard de lei în conturi", a spus șeful ASF.

Negrițoiu a menționat că FGA va începe evaluarea dosarelor păgubiților Astra și va efectua plăți după ce justiția va lua o hotărâre cu privire la acest subiect, în urma înaintării de către ASF a cererii de intrare în faliment a asigurătorului.

"Până va fi adoptată această hotărîre, Astra va achita dosarele de daună, așa cum a făcut-o și până acum", a declarat președintele FGA, Carmen Radu, prezentă la conferința de presă.

La finele anului 2014, FGA avea capitaluri proprii în valoare de 938,75 milioane de lei, cu aproximativ 10% mai mult față de anul precedent, potrivit datelor ASF.

Disponibilitățile fondului se ridicau la 909,11 milioane de lei, în urcare cu 7,6% față de sfârșitul anului 2013. 

Până la intrarea în vigoare a Legii 213/2015, FGA era o direcție în cadrul ASF, fiind condusă de Nicolae Crișan, fost președinte al fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor.

Conform Legii 213/2015, FGA s-a constituit, în data de 27 iulie, ca persoană juridică de drept public, administrată de un CA format din cinci membri, dintre care trei numiți de ASF.

KPMG Advisory a anunțat, la 19 august, că operațiunea de majorare a capitalului Astra Asigurări a eșuat, după ce acționarii nu au subscris acțiunile scoase la vânzare în a treia etapă a operațiunii.

În primele două etape ale majorării, asigurătorul a atras doar 134.000 lei, dintr-un total de 425 milioane de lei.

"Planul de redresare a Astra include mai multe elemente, dintre acestea majorarea capitalului societății fiind probabil cel mai important. Cu toate acestea, decizia de investire pare să nu se fi materializat, cel mai probabil pentru că între așteptările acționarilor existenți și riscurile percepute în circumstanțele date de către noii investitori a existat un decalaj care nu a putut fi surmontat, în ciuda eforturilor noastre susținute, cât și ale ASF, pentru atragerea în proces și pentru menținerea unei comunicări continue cu un număr semnificativ de terți investitori strategici, de prim rang la nivel european și internațional, cu apetit de intrare pe piața românească a asigurărilor", se spunea în comunicatul KPMG Advisory.

În ceea ce privește viitorul imediat, administratorul afirma că vor fi reanalizate opțiunile legal posibile, având în vedere faptul că, din analizele efectuate în dezvoltarea planului de redresare, nu au fost identificate variante fezabile privind redresarea Astra fără majorarea capitalului social.

"Nu credem că un plan alternativ la planul actual de redresare ar putea fi conceput fără elementul de majorare a capitalului. Astfel, după clarificarea rezultatului subscrierilor, vom fi în măsură să prezentăm concluziile noastre, precum și măsurile pe care le propunem în consecință spre aprobarea AS”, se mai arăta în comunicatul KPMG.

Pe de altă parte, acționarii asigurătorului au aprobat, la 11 august, suspendarea procedurii de majorare a capitalului social.

ASF a instituit, prin Decizia 42/18.02.2014, procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra, a suspendat conducerea și a numit KPMG administrator special, după ce a constat că asigurătorul are nevoie de capital suplimentar.

Două luni mai tărziu, KPMG Advisory a prezentat ASF un plan de redresare a asigurătorului, care stabilea necesitatea majorării capitalului social al Astra în mai multe etape, în decurs de aproximativ un an, cu suma de 490 milioane de lei, din care, într-o primă fază, cu aproximativ 70 milioane de lei. Planul a fost aprobat de ASF în data de 7 aprilie 2014.

După o lună, acționarii Astra au aprobat planul de majorare a capitalului social cu 490 milioane de lei.

În octombrie 2014, Astra și-a majorat capitalul cu 65,1 milioane de lei, în cadrul primei etape, la 257,8 milioane de lei.

În noiembrie 2013, grupul francez AXA a anunțat vânzarea subsidiarei locale către Astra Asigurări, tranzacția fiind aprobată de Consiliului Concurenței.

În septembrie 2014 tranzacția a eșuat, după ce grupul francez a anulat contractual de vânzare încheiat cu Astra.

Trei luni mai târziu, Certinvest și SIF Transilvania au anunțat încheierea unui acord de preluare a operațiunilor AXA din România.

În luna iulie a acestui an, ASF a respins proiectul de achiziție.

Revocarea administratorului special KPMG Advisory și preluarea AXA Life Insurance au fost două din condițiile solicitate ASF de omul de afaceri Dan Adamescu pentru realizarea unei infuzii de capital la Astra de 425 milioane de lei.

A treia condiție se referea la revocarea unei decizii ASF, prin care autoritatea a interzis subscrierile companiei pe segmentul polițelor de garanții (clasa 15 a asigurărilor generale) și a limitat primele subscrise ale societății la nivelul de 50% din totalul primelor subscrise existente la data intrării societății în administrare specială (februarie 2014 - n.r.) pentru o perioadă de 6 luni.

“The Nova Group Investments Romania și Epsilon Estate Provider, acționarii majoritari ai asigurătorului consideră că, în contextul limitării activității Astra conform Deciziei ASF 999/2015, era predictibilă închiderea fără succes a etapei III a majorării de capital a Astra adresată investitorilor instituționali. Devine astfel evident că redresarea financiară a Astra depinde de suportul financiar acordat de către acționarii majoritari și de buna colaborare și sprijinul instituțional al ASF”, se arăta într-un comunicat al The Nova Group Investments Romania remis PROFIT.

Negrițoiu a spus că Adamescu a trimis întâi presei aceste informații și apoi ASF, pe o pagină și jumătate, fapt ce demostrează cât de neserioase erau propunerile.

"Astra are nevoie de un miliard de lei până la finele anului, nu de 150 milioane de lei, așa cum a propus The Nova Group. Pe de altă parte, ne-am întâlnit de curând cu acționarul și ne-a confirmat că vrea să vândă, ca peste o lună să înțeleg că vrea să cumpere AXA, după ce grupul francez a anunțat că tranzacția a picat. După ce am respins tranzacția, ASF i-a propus lui Adamescu fuziunea Astra cu AXA România, dar el nu a vrut", a spus președintele ASF, care a precizat că acționarii Astra au fost lacomi și din acest motiv tranzacția a eșuat.

Astra a devenit liderul pieței asigurărilor în 2010 și a ocupat prima poziție până în 2013.

La finele anului 2014, compania a coborât pe locul trei, fiind devansată de Allianz-Țiriac și Omniasig.

Cu un capital social de 257,9 milioane de lei, asigurătorul este controlat de The Nova Group Investments România – 72,71% și Epsilon Estate Provider – 26,28%, societăți controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Un pachet de acțiuni reprezentând 1,01% din capital aparține mai multor acționari persoane fizice și juridice.

În 2014, piața asigurărilor generale și de viață din România a scăzut cu 0,5%, la 8,09 miliarde de lei, potrivit datelor ASF.

Cu o cotă de 9,52%, Astra a subscris prime de 777,24 milioane de lei în 2014, în scădere cu 16,6% față de anul precedent.

După pierderi de 917,3 milioane de lei în 2013, societatea a înregistrat un profit net 30,7 milioane de lei.

Principalele clase de asigurări în portofoliul Astra sunt RCA - 463,36 milioane de lei, CASCO - 150,6 milioane de lei, bunuri - 64,98 milioane de lei și medicale - 63,7 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
astra
faliment
autorizație
retragere