Dependența economiei germane de materiile prime importate este mai mare ca oricând, a avertizat luni Federația Industriei Germane (BDI), transmite agenția DPA.
Potrivit unui studiu realizat de BDI, Germania este puternic dependentă de alte țări, inclusiv China, pentru resurse vitale precum litiul, scrie Agerpres.
O eventuală suspendare a exporturilor de litiu ale Chinei ar putea costa economia germană aproximativ 115 miliarde de euro, sub formă de venituri pierdute, ceea ce reprezintă aproximativ 15% din producția industrială, susține Federația Industriei Germane.
Conform unui studiu publicat luni de BDI, industria auto germană este una afectată în mod special, în condițiile în care litiul este esențial pentru fabricarea de automobile electrice.
„Politicienii trebuie să facă tot posibilul pentru a evita cel mai grav scenariu”, a avertizat președintele BDI, Siegfried Russwurm.
În prezent, Germania importă din China aproape jumătate din litiul de care are nevoie, în creștere față de 18% în 2014.
„Germania și Europa sunt în pericol de a pierde competiția globală pentru materii prime de importanță strategică”, a avertizat Russwurm.
CITEȘTE ȘI „Pompa Trump” a stârnit un entuziasm fără margini pe piața crypto. Bitcoin, la un nou maxim istoricPe lângă litiu, studiul BDI a descoperit că economia germană este puternic dependentă de 23 de materii prime vitale, inclusiv metale rare, care sunt importate în mare parte din China.
Dependența Germaniei trebuie redusă prin achiziționarea de materii prime dintr-o gamă largă de țări, susțin autorii studiului, iar în paralel trebuie consolidate extragerea și procesare locală. De asemenea, ar trebui dezvoltate tehnologii de reciclare pentru a pune la punct o economie circulară și a reduce dependența de importuri, se mai arată în studiul Federația Industriei Germane.