Gazprom a semnat un memorandum cu Eni în vederea realizării unui coridor sudic de transport, în prelungirea Turkish Stream

Gazprom a semnat un memorandum cu Eni în vederea realizării unui coridor sudic de transport, în prelungirea Turkish Stream
scris 22 mar 2017

Gazprom nu vrea să renunțe la ideea realizării unei conducte pentru alimentarea cu gaze a sudului Europei, în pofida eșecului proiectului South Stream. Marți, gigantul rus a semnat un memorandum de înțelegere cu compania italiană Eni în vederea realizării unui coridor de transport sudic al gazelor rusești către Europa, coridor care ar trebui să fie prelungirea Turkish Stream, proiect deja aprobat de Rusia și Turcia.

“Documentul reflectă interesul părților în analizarea perspectivelor de cooperare în vederea dezvoltării unui coridor sudic pentru furnizarea de gaz rusesc către statele europene, implicit către Italia, ca și modernizarea acordurilor italo-ruse de furnizare de gaze. Memorandumul mai cuprinde o analiză a posibilității realizării unui parteneriat ruso-italian în sectorul gazului natural lichefiat (GNL)”, a precizat Eni într-un comunicat de presă emis după semnarea memorandumului.

Urmărește-ne și pe Google News

Noul coridor ar putea pune în pericol proiectul european BRUA (Bulgaria, România, Ungaria, Austria), care ar fi trebuit să ofere acces la gazele care vor veni din regiunea caspică prin conducta trans-adriatică (TAP) și cea trans – anatoliană (TANAP). Numai că o eventuală concurență efectuată de Gazprom și Eni ar putea determina unele state să se retragă din BRUA. De altfel, la începutul lunii februarie, cu ocazia vizitei președintelui rus Vladimir Putin la Budapesta, unul dintre consilieri săi, Iuri Ușakov, a anunțat că există discuții pentru ca Unaria să se alăture în viitorul apropiat proiectelor Nord Stream și Turkish Stream. Livrările din Rusia reprezintă 75% din consumul ungar de petrol și 60% din cel de gaze.

”Nu este improbabil ca partenerii ungari să reușească să se alăture noilor rute dezvoltate de Gazprom pentru livrările de energie, cum sunt Nord Stream și Turkish Stream. În prezent este discutată chestiunea unei legături între Turkish Stream și Ungaria”, susținea acesta

Acordul ruso-turc pentru construcția gazoductului Turkish Stream a fost ratificat la începutul lunii decembrie de președintele turc Tayyip Erdogan.

EXCLUSIV Guvernul începe negocieri cu Comisia Europeană și va promova prin ordonanță de urgență noi condiții de liberalizare a prețului la gaze naturale CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul începe negocieri cu Comisia Europeană și va promova prin ordonanță de urgență noi condiții de liberalizare a prețului la gaze naturale

Autoritățile din Rusia au anunțat proiectul Turkish Stream în decembrie 2014, pentru a înlocui South Stream, care a fost blocat de Uniunea Europeană.

Negocierile pentru acest proiect au fost suspendate o perioadă de timp, inclusiv din cauza crizei din relațiile bilaterale dintre Rusia și Turcia, provocate de doborârea unui avion de luptă rusesc de către armata turcă, la granița cu Siria.

În urma discuțiilor dintre președinții Erdogan și Vladimir Putin de la St. Petersburg, din luna august a anului trecut, cele două părți au decis reluarea proiectului.

Rusia și Turcia au semnat pe 10 octombrie acordul interguvernamental pentru construirea gazoductului Turkish Stream, ce va putea transporta anual 15,75 milioane de metri cubi de gaz către Turcia tranzitând Marea Neagră. Construcția gazoductului este programată să înceapă în 2017 și să fie încheiată până în 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
south stream
turkish stream
brua
gazprom
eni