În timp ce România a întârziat cu un deceniu exploatarea gazelor din Marea Neagră, Turcia, la numai 2 ani de la descoperirea resurselor aflate în apropierea blocului Neptun Deep, a anunțat deja testarea cu succes a primei secțiuni din sonda de evaluare Türkali-1 din zăcământul de gaze Sakarya. Oficialii români, prin vocea președintelui PNL, Florin Câțu, anunță, că "prioritatea zero" în sesiunea parlamentară care începe la 1 februarie va fi modificarea Legii offshore.
Un debit zilnic de 1,15 milioane de metri cubi de gaz natural a fost atins după testarea cu succes a primei secțiuni de rezervor din sonda de evaluare Türkali-1 din zăcământul de gaze Sakarya, a anunțat Turkish Petroleum (TPAO).
Sonda are un potențial de producție de gaz estimat la 2,7 milioane metric cubi pe zi, conform datelor obținute în cadrul testului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Testul de debit al sondei va continua cu următorul nivel al rezervorului, iar datele obținute vor fi utilizate pentru optimizarea studiilor preliminare de inginerie și proiectare care urmează să fie finalizate imediat după testarea sondei în dezvoltarea câmpului”, a precizat TPAO.
Potrivit companiei turcești, primul metru cub de gaz natural din Marea Neagră va ajunge la unitatea de procesare a gazelor naturale care va fi înființată în Filyos în 2023.
Comparativ, chiar dacă OMV Petrom și viitorul său partener în Neptun Deep, Romgaz, vor adopta o decizie favorabilă de investiție în 2023, cum a anunțat CEO-ul Christina Verchere, primul metru cub de gaz va fi extras din respectivul zăcământ din Marea Neagră în 2026-2027.
CITEȘTE ȘI Philip Morris International începe comercializarea în România a dispozitivului lil SOLID 2.0 introdus de IQOS pentru a accelera progresul către un viitor fără fumGaze ar putea fi extrase mai devreme din Marea Neagră, și anume în acest an, însă din zăcământul de mică adâncime operat de Black Sea Oil&Gas (BSOG).
Actuala situație de pe piața autohtonă a gazelor, inclusiv nivelul ridicat al prețului acestora, ar fi fost evitată dacă ar fi fost declanșată la timp producția offshore din Marea Neagră, arată Mark Beacom, Director General, Black Sea Oil & Gas.
“Dacă ne aflam în Olanda sau Marea Britanie, dat fiind că proiectul nostru a început în 1992, am fi început procesul de producție de câțiva ani. Întârzierea declanșării producției BSOG nu este una de 1 an, de pe 2021 pe 2022, ci de zece ani, fiind cauzată de modificările legislative aduse până în prezent în domeniu”, a precizat Beacom, în cadrul videoconferinței Profit.ro Oil&Gas - "Unde sunt gazele din Marea Neagră când avem mai mare nevoie?”.
După ce patru ani nu s-a făcut nimic în legătură cu Legea offshore, invocată de operatori ca impediment pentru începerea producției în Marea Neagră, explozia prețurilor la energie l-a determinat pe șeful PNL și fostul premier Florin Cîțu să anunțe, marți seară, că aceasta a devenit “prioritatea zero” a actualei coaliții de guvernare.
"Prioritatea zero este legea offshore. Este clar, pentru mine este foarte important acest proiect de lege, l-am pus pe masa coaliției la ultima ședință de coaliție, trebuie să avem o variantă pentru 1 februarie. Există, mai sunt câteva detalii de discutat, dar trebuie să adoptăm acest proiect al legii offshore, mai ales în acest context al creșterii prețurilor la gaze”, a declarat Florin Cîțu, marți seară, la TVR. Florin Cîțu a precizat că va cere ca în prima sesiune acest proiect să fie votat pentru că "nu mai avem timp de pierdut cu legea offshore".