Gabriela Firea a pierdut un proces în care ceruse revizuirea sentinței de anulare a hotărârilor CGMB de înființare a companiilor municipale bucureștene

Gabriela Firea a pierdut un proces în care ceruse revizuirea sentinței de anulare a hotărârilor CGMB de înființare a companiilor municipale bucureștene
scris 14 feb 2019

Curtea de Apel București a respins ieri cererea municipalității Capitalei de revizuire a sentinței CAB din noiembrie anul trecut, prin care Curtea a decis anularea hotărârilor Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de aprobare a înființării unui număr de 20 de companii municipale bucureștene, dintr-un total de 22 care fac parte din holdingul municipal pus pe picioare la inițiativa primarului general Gabriela Firea.

"Respinge cererea de revizuire, ca nefondată. Definitivă", a hotărât instanța.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit USR, care intentase acțiunea inițială în instanță, revizuirea a fost cerută invocându-se faptul că "avocatul nu a putut ajunge la ultimul termen al procesului și nici nu a avut cum să anunțe acest lucru în termen de 5 zile". 

Premierul olandez Mark Rutte susține că Marea Britanie este o țară „în decădere”, prea mică pentru a sta singură pe scena mondială CITEȘTE ȘI Premierul olandez Mark Rutte susține că Marea Britanie este o țară „în decădere”, prea mică pentru a sta singură pe scena mondială

Primăria Capitalei nu a făcut nici un comentariu pe această temă până în momentul publicării acestui articol.

Pe de altă parte, pe rolul CAB, în aceeași speță, se mai află o cerere de revizuire depusă de municipalitate, precum și una de recurs în anulare.

De asemenea, în urma deciziei Curții din noiembrie anul trecut, atât USR, cât și PNL au inițiat acțiuni în justiție pentru desființarea propriu zisă a companiilor municipale, procesele fiind încă pe rol.

EXCLUSIV Șeful Telekom România, către angajați: Dacă nu ne adaptăm, vom avea soarta Kodak sau Nokia. UPDATE Reacția grupului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Șeful Telekom România, către angajați: Dacă nu ne adaptăm, vom avea soarta Kodak sau Nokia. UPDATE Reacția grupului

Cele 20 de societăți ale căror hotărâri CGMB de aprobare a înființării au fost anulate de către Curte sunt companiile municipale Dezvoltare Durabilă, Energetica, Consolidări, Străzi, Poduri și Pasaje, Parking, Managementul Traficului, Medicala, Turistica, Parcuri și Grădini, Agrement, Tehnologia Informației, Sport pentru Toți, Managementul Transportului, Publicitate și Afișaj, Pază și Securitate, Iluminat Public, Imobiliara, Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde, Protecție Civilă și Voluntariat, precum și Eco Igienizare.

"(...) aportul în bani cu care Municipiul București contribuie la capitalul social al societăților provine din patrimoniul Municipiului București, deci hotărârile de înființare a societăților sunt hotărâri care vizează patrimoniul municipalității. (...) fiecare dintre hotărârile ce fac obiectul prezentei cereri au fost adoptate cu majoritate simplă (...). Hotărârile în cauză vizeaza patrimoniul municipalității, motiv pentru care era obligatorie adoptarea acestora cu majoritate calificată - două treimi din totalul consilierilor în funcție", au susținut în instanță avocații USR, la procesul inițial, de la Tribunalul București. Potrivit Legii administrației publice locale nr. 215/2001, hotărârile privind patrimoniul se adoptă cu votul a două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcție, spre deosebire de cele privind bugetul local, contractarea de împrumuturi, stabilirea de taxe și impozite locale, participarea la programe de dezvoltare, organizarea urbanistică sau asocierea sau cooperarea cu alte autorități publice sau persoane juridice, care se iau cu votul majorității simple a consilierilor.

USR a pierdut inițial procesul, la Tribunalul București, însă a avut câștig de cauză în recurs, la CAB.

Piața românească de bunuri de folosință îndelungată a ajuns la 3,4 miliarde de euro, susținută în principal de sectorul telecom CITEȘTE ȘI Piața românească de bunuri de folosință îndelungată a ajuns la 3,4 miliarde de euro, susținută în principal de sectorul telecom

În replică, Primăria Capitalei a afirmat public atunci că suspectează "existența unui interes" în decizia Curții și i-a transmis acesteia că își rezervă dreptul de a se adresa "organelor competente să cerceteze săvârșirea unei infracțiuni de abuz în serviciu" în această cauză, considerând că decizia CAB este ilegală "cu intenție".

După cum a relatat Profit.ro, structurile implicate în procedurile de insolvență ale RADET și ELCEN, companiile care asigură funcționarea sistemului centralizat de încălzire din București, nu exclud varianta intrării în faliment a Regiei de termoficare din Capitală. Pentru a se evita acest lucru, este luat în calcul transferul forțat al activelor, operațiunilor și salariaților RADET pe o altă entitate, pentru ca serviciul public de alimentare cu energie termică să-și continue activitatea, însă nu se știe deocamdată care va fi această entitate, după ce hotărârea de înființare a Companiei Municipale Energetica a Primăriei București, care trebuia să preia și ELCEN, și RADET, a fost anulată de instanța de judecată.

Pentru a "para" efectele deciziei instanței, municipalitatea bucureșteană a decis într-o AGA de la Energetica din ultima parte a lunii decembrie 2018 să aprobe de principiu divizarea parțială a societății.

viewscnt
Afla mai multe despre
gabriela firea
companii municipale
desfiintare companii municipale
cgmb
pmb
cab