La propunerea organizațiilor neguvernamentale, parlamentarii ar putea adopta prevederea ca fumatul să fie interzis în orice autovehicul, de transport public sau privat, în care călătoresc femei însărcinate sau copii.
Propunerea de amendare în acest sens a Legii actuale antifumat a fost avansată de Asociația Mame pentru Mame, în cadrul unei dezbateri la Parlament asupra unui proiect de lege inițiat de liberalul Daniel Fenechiu. Acesta a inițiat un proiect de lege, care a și fost adoptat tacit de Senat, prin care fumatul ar putea fi permis pe terase, indiferent de numărul de pereți al acestora și în camere special amenajate.
Conform propriilor declarații, deputații din comisia pentru sănătate sunt deciși să elaboreze un raport de respingere a proiectului, dar între timp au ținut să afle și părerea organizațiilor neguvernamentale care activează în domeniul sănătății.
CITEȘTE ȘI Patronat: 60% dintre restaurantele, barurile și cafenele din România intră în faliment în primele 9 luni, majoritatea dispar după trei trimestre. Nu mai putem face lucrurile după ureche!Acestea au pledat pentru respingerea proiectului parlamentarului liberal, subliniind că și Legea antifumat actuală trebuie îmbunătățită.
În acest context, reprezentanții Asociației Mame pentru Mame au propus ca Legea să fie amendată în sensul în care fumatul să fie interzis în orice autovehicul în care se află femei însărcinate sau copii. În prezent, Legea interzice fumatul doar în autovehiculele de transport public, precum autobuze sau taxi, iar amendamentul propus ar însemna că fumatul va fi interzis și în autovehicule private, dacă transportă femei însrăcinate sau copii.
Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a arătat că va prelua el acest amendament și îl va susține în comisia de specialitate.
Unii parlamentari au arătat că ar fi nevoie și de delimitarea în magazine a unor spații speciale unde se pot vinde țigări.
CITEȘTE ȘI FOTO Facebook a lansat în premieră funcția”Safety Check” pentru România, după furtuna puternică din vestul țăriiTotodată, reprezentanții Ministerul Sănătății au arătat că restricțiile legii antifumat nu ar trebui să se aplice în cazul pacienților care suferă de boli psihice și pentru care, în instituțiile de sănătate, ar trebui asigurate spații de fumat.
Toate aceste propuneri urmează a fi discutate de deputații într-o ședință viitoare, în care vor întocmi un raport asupra legii depuse de Daniel Fenechiu.