Financial Times: România a devenit atrăgătoare pentru startup-uri IT, cu un avantaj din comunism, deși este asociată cu biserici medievale și drumuri pline de gropi. Care este însă dezavantajul

Financial Times: România a devenit atrăgătoare pentru startup-uri IT, cu un avantaj din comunism, deși este asociată cu biserici medievale și drumuri pline de gropi. Care este însă dezavantajul
scris 19 sep 2017

La prima vedere, România nu pare un loc potrivit pentru un start-up inovator în domeniul tehnologiei. Vizitatorii asociază România cu munții acoperiți de ceață, biserici medievale și drumuri pline de gropi. Totuși, cumpărarea companiei românești Vector Watch de către americanii de la Fitbit demonstrează că angajații care au cunoștințe solide în domeniul științei, piața locală în creștere, precum și apartenența la UE fac ca țara să fie o destinație promițătoare pentru investitorii din domeniul tehnologiei, scrie Financial Times.

Dezavantajul României este mediul de finanțare subdezvoltat și fragmentat, dar valul recent de tranzacții relevă vigoarea cu care avansează sectorul IT.

În ianuarie, compania americană Fitbit a plătit 15 milioane de dolari pentru a prelua drepturile intelectuale ale Vector Watch și echipa care a creat ceasurile inteligente realizate de companie.

Un startup care folosește inteligența artificială împotriva știrilor false, fondat de un tânăr de 25 de ani, a primit o finanțare de 750.000 de dolari de la trei renumiți oameni de afaceri, contactați pe e-mail CITEȘTE ȘI Un startup care folosește inteligența artificială împotriva știrilor false, fondat de un tânăr de 25 de ani, a primit o finanțare de 750.000 de dolari de la trei renumiți oameni de afaceri, contactați pe e-mail

"Ceea ce mi se pare cel mai impresionant este numărul de tineri antreprenori din domeniul tehnologiei, tineri care au doar 20 de ani, care au imaginație și puterea să se remarce într-un ecosistem global de startup-uri (…) Noi fonduri de investiții sprijină tot mai multe start-up-uri bazate pe tehnologie", a declarat Eric Friedman, cofondatorul Fitbit pentru Financial Times.

România este, de mulți ani, o destinație preferată de outsourcing în IT, cu avantaje competitive, care include piața internă de 20 de milioane de euro, una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din Europa, și tinerii absolvenți cu abilități bune în domeniul limbilor străine.

România are un avantaj și prin cunoștinele temeinice din domeniul științei, matematicii și educației tehnice., moștenire rămasă din timpul comunismului, se arată în articolul Financial Times.

"Există o mulțime de oameni care au abilități tehnice și de dezvoltare software. Spre comparație cu majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est, România are avantajul resursei umane. Este mai ușor să găsești oameni talentați. Apartenența la UE este, de asemenea, un avantaj, comparativ cu Ucraina, care deși este mai mare și are o mulțime de oameni talentați, trece printr-o perioadă dificilă", spune Mircea Vadan, antreprenor tehnic și fondator Cluj Startups.

VIDEO Oamenii de știință lucrează la o baterie care se va încărca instant CITEȘTE ȘI VIDEO Oamenii de știință lucrează la o baterie care se va încărca instant

Un alt avantaj al României este reprezentat de chiriile mici care, potrivit InvestRomania, sunt la jumătatea față de cele din Berlin. Salariile, deși sunt în creștere, sunt modeste pentru standardele europene, venitul mediu anual pentru un programator fiind de 17.000 de euro.

Potrivit lui Bogdan Ceobanu,fost antreprenor, care face parte acum din echipa pentru startup-uri și inovare a Comisiei Europene, în primele 8 luni din 2017, finanțarea atrasă de startup-urile românești a depășit 38,4 milioane de euro, în special datorită UiPath.

UiPath, start-up local specializat în soluții software de automatizare a proceselor repetitive din diferite industrii, a primit o finanțare de 30 milioane de dolari de la Accel Partners, care va ajuta compania să continue dezvoltarea în anii următori.

Un exemplu de succes pentru un startup românesc este și Clever Taxi, cu o tranzacție anunțată în premieră de Profit.ro.

În vară, cum a anunțat atunci Profit.ro, compania locală Clever Tech, care a dezvoltat aplicația mobilă pentru comenzi de taxi Clever Taxi, a fost cumpărată integral de Intelligent Apps, proprietarul mytaxi.net. Astfel, Bestjobs Recrutare SRL, Alexandru Dumitru, Mihai - Cosmin Rotaru și Andrei Pitiș, în calitate de asociați ai Clever Tech, au cesionat toate acțiunile deținute către Intelligent Apps GmbH, o societatea înregistrată în Hamburg (Germania). 

Și startup-urile din afara României au de multe ori "ADN românesc". Atunci când Facebook a cumpărat startup-ul LiveRail pentru circa jumătate de miliard de dolari, presa și autoritățile din România au vorbit despre faptul că doi dintre fondatorii startup-ului sunt români. Startup-ul UberVu, cumpărat de canadienii de la Hootsuit pentru circa 20 de milioane de dolari, este, de asemenea, fondat de români, iar exemplele pot continua.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
it
startup
celever taxi
uipath
tehnologie
romania
vector watch