Fondurile de pensii trebuie să aducă 3,7 miliarde de lei până la finele anului viitor, în timp ce vor încasa comisioane mai mici

Fondurile de pensii trebuie să aducă 3,7 miliarde de lei până la finele anului viitor, în timp ce vor încasa comisioane mai mici
scris 22 dec 2018

Administratorii fondurilor de pensii private trebuie să majoreze capitalul social cu cel puțin 3,7 miliarde de lei până la finele anului viitor și să vină cu cel puțin jumătate din această sumă până la finele lunii iunie, potrivit ordonanței de urgență avizată vineri seara de Guvern . Mai mult, comisioanele încasate de administratori sunt plafonate la 1%.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Guvernul menționează, în OUG, că administratorii trebuie să vireze, până la 30 iunie, 50% din capitalul social minim și diferența până la finele anului, în baza unor noi cote minime impuse.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, ordonanța prevede că un fond de pensii funcționează cu un capital minim social de 5% din valoarea contribuțiilor dacă acestea se află la un nivel sub 100 de milioane de euro, 7% pentru contribuții între 100 și 500 de milioane de euro și 10% peste 500 de milioane de euro. Legea actuală precede că administratorii trebuie să aibă un capital social de minimum 4 milioane de euro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Guvernul reduce substanțial cotele de impozitare ale activelor bancare, față de forma inițială, dar rămân neclarități. „Lăcomia” dispare din text CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul reduce substanțial cotele de impozitare ale activelor bancare, față de forma inițială, dar rămân neclarități. „Lăcomia” dispare din text

Pragurile erau menționate în prima formă a OUG publicată de Guvern, însă în forma finală au fost introduse și termenele până la care majorările de capital trebuie efectuate.

Calculele Profit.ro, realizate anterior, arată că necesarul de capital suplimentar se ridică la 3,7 miliarde de lei.

Citiți aici calculele pentru fiecare administrator în parte.

Guvernul a decis și limitarea comisionului încasat de administrator la virarea contribuțiilor la Pilonul 2 de la maximum 3,5% la 1%.

Pe de altă parte, Guvernul a modificat prevederea publicată în varianta inițială, potrivit cărei contributorii la Pilonul 2 și-ar fi putut retrage banii din sistem, la cerere, înainte de a ajunge la vârsta de pensionare. În forma adoptată de Guvern, retragerea din Pilonul 2 se va putea face doar prin cerere de trecere exclusiv la Pilonul 1 (de stat), astfel că beneficiarii nu vor mai acumula venituri în contul administrat privat. 

În prezent, conform datelor ASF, cele 7 fonduri de pensii private obligatorii aveau active de 48,17 miliarde de lei. Banii sunt plasați în titluri de stat – 30,2 miliarde de lei, depozite bancare – 3,76 miliarde de lei, obligațiuni – 3,29 miliarde de lei și acțiuni – 9,32 miliarde de lei. Circa 7 milioane de români au conturi deschise în Pilonul 2.

viewscnt
Afla mai multe despre
pilon 2
pensii private
majorare capital
administratori pensii