Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a revizuit în scădere estimarea privind creșterea economiei globale în 2023 și a avertizat că “mulți oameni” vor resimți anul viitor ca pe o recesiune, în condițiile în care se așteaptă ca țări reprezentând peste o treime din economia lumii să înregistreze contracții.
Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special
Prognoza privind avansul economiei globale în 2023 a fost revizuită la 2,7%, comparativ cu o creștere de 2,9% estimată în iulie, “cu o probabilitate de 25%” că economia ar putea scădea sub 2%.
“Economia mondială continuă să se confrunte cu provocări majore, modelate de efectele persistente a trei forțe puternice: invazia rusă în Ucraina, criza costului vieții cauzată de presiunile inflaționiste persistente și în creștere și încetinirea creșterii economice în China (...). Mai mult de o treime din economia mondială se va contracta în acest an, sau anul viitor, în timp ce cele mai mari trei economii - Statele Unite, Uniunea Europeană și China - vor stagna în continuare”, arată FMI în raportul său din octombrie privind perspectivele economiei globale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Instituția financiară a păstrat neschimbate estimările privind creșterea economiei globale în acest an, la 3,2%, însă a avertizat că “ce este mai rău urmează să vină”, iar “pentru mulți oameni, anul 2023 va fi resimțit ca o recesiune”.
“Presiunile inflaționiste persistente și de amploare au declanșat o înăsprire rapidă și sincronizată a condițiilor monetare, alături de o apreciere puternică a dolarului american în raport cu majoritatea celorlalte monede. Înăsprirea condițiilor monetare și financiare la nivel mondial își va face loc în economie, îngreunând cererea și contribuind la subjugarea treptată a inflației. Până în prezent, însă, presiunile asupra prețurilor se dovedesc destul de încăpățânate și reprezintă o sursă majoră de îngrijorare pentru factorii de decizie politică”, potrivit raportului citat.
FMI se așteaptă acum ca inflația globală să atingă un vârf de 9,5% în ultimul trimestru al anului, comparativ cu un vârf de 8,3% estimat la actualizarea din iulie. Inflația globală ar urma să decelereze la 6,5% în 2023 și la 4,1% în 2024.
“Riscurile de deteriorare a perspectivelor rămân ridicate, în timp ce compromisurile de politică pentru a aborda criza costului vieții au devenit o provocare acută. Riscul unei erori de calibrare a politicilor monetare, fiscale sau financiare a crescut brusc, într-un moment în care economia mondială rămâne fragilă din punct de vedere istoric, iar piețele financiare dau semne de stres”, mai notează instituția.