Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special
România a avut o prezență importantă pe piețele externe, împrumutând atât euro, cât și dolari de patru ori în acest an, ultima dată în septembrie.
CITEȘTE ȘI Piața muncii din SUA menține o creștere solidă, rata șomajului revine la minimul istoric. Datele pot încuraja înăsprirea monetară agresivă"În perioada aceasta, un emitent are ferestre de oportunitate mult mai scurte care necesită flexibilitate", spune directorul general Trezoreriei Statului, Ștefan Nanu, într-un interviu acordat Reuters.
Profit.ro a scris recent că România ar putea ieși din nou pe piețele externe anul acesta, ținând cont de faptul că a împrumutat deocamdată doar 106,6 miliarde lei, iar programul de împrumuturi până la final de an al Ministerul Finanțelor este de 148,6 miliarde lei. Rămân, astfel, 42 miliarde lei pentru trei luni, o medie de 14 miliarde lei pe lună, care pare greu de acoperit din ceea ce poate furniza piața internă. Rămâne, astfel, posibilitatea unei noi ieșiri pe piața externă, a cincea în acest an. O ieșire pe extern depinde, însă, de oportunitatea pe care o identifică sau nu Ministerul Finanțelor, precum și de execuția bugetară. Un element important este și măsura în care Guvernul consideră că deficitul va fi sub ținta pentru acest an, ca urmare a veniturilor accelerate de inflație și a investițiilor rămase în urmă.
Fitch Ratings, Moody's și S&P Global Ratings plasează România pe cea mai scăzută treaptă în categoria investment grade (recomandat pentru investiții). Analiștii se așteaptă la o încetinire a creșterii economice de la 4,5% în acest an la 2,7% în 2023.