Mai mult de un sfert dintre statele cu economii emergente monitorizate de Fitch Ratings vor înregistra deficite bugetare și de cont curent de cel puțin 4% din PIB în 2022, pe fondul pandemiei și al războiului din Ucraina, România și alte cinci țări urmând să înregistreze deficite gemene situate la cel puțin 7% din PIB, potrivit agenției de evaluare financiară.
“Pentru 2022, prognozăm că Maldivele, Rwanda, Tunisia, Uganda, Kenya și România vor înregistra deficite gemene de cel puțin 7% din PIB; Seychelles, Georgia, Uzbekistan, Namibia și Macedonia de Nord vor înregistra deficite de cel puțin 5% din PIB, iar Cabo Verde, Lesotho, Maroc, Turcia, Benin, Columbia, Pakistan, Armenia, Egipt și Ghana vor înregistra deficite de cel puțin 4% din PIB”, arată Fitch Ratings într-un nou raport.
Potrivit agenției, creșterea prevalenței deficitelor gemene cu o pondere ridicată în PIB reflectă, în principal, adâncirea bruscă a deficitelor bugetare cauzată de pandemia Covid-19, precum și creșterea numărului de țări care înregistrează deficite de cont curent mai mari, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina și a impactului războiului asupra prețurilor energiei și alimentelor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Deficitele gemene considerabile se înscriu într-un context de încetinire a creșterii economiei globale, de majorare a ratelor dobânzilor Rezervei Federale a SUA, de înăsprire cantitativă, al unui dolar american puternic, de inflație ridicată și de creștere a ratelor de politică [monetară] internă”, arată Fitch, care notează că scumpirea bruscă a alimentelor sporește presiunile sociale și fiscale.
De asemenea, deficitele gemene “pot indica dezechilibre macroeconomice, însemnând că deficitele bugetare depind de finanțarea netă externă. Acestea fiind spuse, deficitele gemene din unele piețe emergente reflectă împrumuturi pentru proiecte și, prin urmare, sunt efectiv prefinanțate”, mai arată Fitch.
Agenția de evaluare financiară a retrogradat 9 țări emergente de la începutul acestui an, mai multe decât în tot anul 2021. Un procent record de 48% dintre economiile emergente monitorizate de Fitch se află în prezent în categoriile de rating "B","C", sau "D", atribuite țărilor aflate în incapacitate de plată sau cu o probabilitate ridicată de intrare în incapacitate de plată.
România este încadrată de Fitch pe ultima treaptă din categoria țărilor recomandate pentru investiții, la “BBB minus”, cu perspectivă negativă. Calificativul a fost confirmat la începutul lunii aprilie.