Protecția salariului minim există în toate statele membre ale UE, fie prin intermediul salariilor minime legale și al contractelor colective, fie exclusiv prin intermediul contractelor colective.
Acordul politic la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul European face acum obiectul aprobării oficiale de către legiuitori. Odată publicată în Jurnalul Oficial, directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare, iar statele membre trebuie apoi să transpună noile elemente ale directivei în legislația națională în termen de doi ani.
- Un cadru pentru stabilirea și actualizarea salariilor minime legale: Statele membre cu salarii minime legale trebuie să instituie un cadru de guvernanță solid pentru stabilirea și actualizarea salariilor minime. Acesta include:
- Promovarea și facilitarea negocierierilor colective privind salariile: în toate statele membre, directiva sprijină negocierea colectivă. Acest lucru se datorează faptului că țările cu o acoperire ridicată a negocierii colective tind să aibă o pondere mai mică a lucrătorilor cu salarii mici, o inegalitate salarială mai mică și salarii mai mari. În plus, directiva solicită statelor membre în care acoperirea negocierii colective este mai mică de 80% să stabilească un plan de acțiune pentru promovarea negocierii colective.
- Îmbunătățirea monitorizării și a punerii în aplicare a protecției salariului minim: Statele membre vor trebui să colecteze date privind acoperirea și adecvarea salariului minim și să se asigure că lucrătorii pot avea acces la soluționarea litigiilor și că au dreptul la despăgubiri. Respectarea și aplicarea efectivă a legislației sunt esențiale pentru ca lucrătorii să beneficieze efectiv de accesul la protecția salariului minim și pentru a promova un cadru competitiv bazat pe inovare, productivitate și respectarea standardelor sociale.
Suedia și Danemarca au avertizat însă că se vor opune textului. Acesta va putea fi totuși adoptat cu majoritate calificată, la următoarea reuniune a Consiliului UE.