Fitch Ratings a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută și monedă locală ale României la "BBB minus", perspectiva asociată pentru ambele calificative fiind stabilă, însă avertizează că deficitul bugetar s-ar putea adânci la 3,4% din PIB în 2019, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.
Plafonul de țară al României a fost confirmat la "BBB plus", iar calificativul pe termen scurt în valută și monedă locală a fost confirmat la "F3", arată Agerpres.
Bugetul guvernului pe 2019 prevede reducerea deficitului general guvernamental la 2,8% din PIB, de la 3% din PIB în 2018 (față de un nivel mediu de 1,9% din PIB la alte state din categoria "BBB"). Totuși, proiectata creștere a veniturilor (15,7%) pare extrem de optimistă, deoarece Fitch crede că se bazează pe estimări macroeconomice nerealiste privind consumul, inclusiv o creștere de peste 3% a ratei angajării în sectorul privat (față de un avans de 1,7% în 2018). Consiliul Fiscal a identificat de asemenea costuri cu plata dobânzilor care ar putea duce la cheltuieli mai ridicate. În anii precedenți, Guvernul și-a putut îndeplini țintele prin includerea investițiilor de capital. Totuși, Fitch crede că această strategie și-a atins limitele și se așteaptă la adâncirea deficitului bugetar la 3,4% din PIB în acest an.
CITEȘTE ȘI TABEL Recorduri pe piața auto. „2019 va fi cel mai bun an pentru autoturisme noi după vârful înregistrat în 2009."Relaxarea fiscală ar putea continua în 2020 și dincolo de acest interval, în special dacă Guvernul merge mai departe cu planurile de majorare a pensiilor cu încă 40% în septembrie 2020 (după o majorare de 15% aprobată pentru septembrie 2019). În absența reformelor pentru creșterea veniturilor, Fitch estimează adâncirea deficitului bugetar la 4% din PIB în 2020, ceea ce ar majora nivelul datoriei publice ca procent din PIB la 37,9%, de la 35% în 2018, deși încă este ușor sub nivelul mediu de 38,8% proiectat pentru alte state din categoria "BBB". Riscurile sunt în sens negativ și sunt parțial legate de politicile impredictibile, în special ținând cont de ciclul electoral din următorii doi ani, avertizează agenția de evaluare financiară.
Implementarea de către autorități a controversatei Ordonanțe de urgență privind taxele din decembrie 2018 și apoi modificarea unor măsuri, în urma presiunii BNR și a sectorului privat, subliniază slăbiciunea cadrului fiscal și dificultățile cu care se confruntă Guvernul în vederea majorării veniturilor pentru a îndeplini promisiunile legate de cheltuieli. Fitch estimează că impactul fiscal al măsurilor revizuite va fi foarte limitat, în special al taxei pe activele bancare. Totuși, avertizează agenția, există riscul unor efecte negative în ceea ce privește impactul nefavorabil pentru mediul de afaceri, investiții și creșterea economiei.
Pentru sectorul bancar, noile taxe ar urma să afecteze foarte puțin profitabilitatea, Fitch așteptându-se la o stabilitate cuprinzătoare în industria bancară. Indicele de adecvare a capitalului rămâne ridicat, rata creditelor neperformante continuă să scadă și există lichidități masive. Ciclu de creditare pare moderat în contextul creșterii economice rapide din ultimii ani, împrumuturile către sectorul privat înregistrând un avans de 7,9% în 2018, ceea ce ajută la reducerea riscurilor unei bule de creditare și a efectelor negative asupra întregii economii, apreciază agenția de evaluare financiară.
Fitch continuă să estimeze o încetinire graduală a activității economice în 2019-2020, cu un ritm mediu de creștere a PIB-ului de 3,1%, în linie cu nivelul mediu din alte state din categoria "BBB", dar comparativ cu un avans de 4,6% în perioada 2013-2018.