Fitch Ratings a menținut ratingurile pentru creditele pe termen lung în valută și monedă locală ale municipiului București la ''BBB-, cu perspectivă stabilă, nivel la care se află și ratingul suveran al României.
De asemenea, Fitch a confirmat calificativul pe termen scurt la ''F3''.
Ratingul Bucureștiului reflectă o combinație între evaluarea privind nivelul mediu redus al profilului de risc și nivelul solid al datoriei, arată Fitch într-un comunicat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Capitala are surse stabile de venit, perspectivele de creștere a veniturilor fiind în linie cu avansul produsului intern brut al României. Veniturile din taxe și impozite au reprezentat aproape integral venitul operațional al Bucureștiului având în vedere o activitate economică ciclică moderată. Încasările din impozitul pe venit reprezintă 73% din venitul operațional, în timp ce taxele locale reprezintă 26%, în special cele pe proprietate, care au o natură volatilă, dar care au o colectare mai ridicată în ultimii ani, arată agenția de rating.
Fitch arată că Bucureștiul nu este dependent de transferurile de la Guvern din taxa pe valoare adăugată, dar că a înregistrat o scădere de 19% a intrărilor din impozitul pe venit după reducerea cotei de la 16% la 10% după reașezarea contribuțiilor salariale. Pe de altă parte, reducerea de venituri a fost compensată de scăderea cheltuielilor, în condițiile în care începând cu 2018 autoritățile locale nu mai sunt responsabile cu plata salariilor profesorilor.
Bucureștiul are patru emisiuni de obligațiuni în circulație, fiecare de câte 555 de milioane de lei, pentru care plata se va face într-o singură tranșă în 2020, 2022, 2025 și 2028.
Capitala mai are obligații contingente de 804 milioane de lei generate de deținerile de acțiuni la unele societăți precum STB și RADET – ultima fiind în faliment.
Fitch se așteaptă ca deficitul operațional să fie finanțat prin creșterea de datorie la 3,34 de miliarde de lei în 2023, de la 2,82 miliarde de lei la finele lui 2018.