EXCLUSIV Turismul, sub asediul unor acte normative făcute în grabă, pe genunchi, pentru a evita intrarea în infrigement

EXCLUSIV Turismul, sub asediul unor acte normative făcute în grabă, pe genunchi, pentru a evita intrarea în infrigement
scris 7 sep 2017

Ministerul Turismului, dar și ANPC, au început să publice acte normative importante pe segmnetul turismului scrise pe genunchi, la repezeală, fără să se consulte cu turoperatorii. Patronatele din domeniu spun această grabă se explică prin teama șefilor celor două instituții de a nu fi demiși dacă România intră în infrigement la sfârșitul anului, fiind obligată de UE să rezolve mai multe probleme în turism.

"Turismul este sub asaltul unor acte normative făcute pe genunchi, la repezeală. Deși au aflat de aceste probleme la începuturile manatelor lor, cei doi șefi ai ministerului Turismului și ai ANPC au început abia la sfârșit de august să se urnească lucrurile, sub presiunea ca acestea să fie gata până la finalul anului", a declarat pentru Profit.ro președintele ANAT, Alin Burcea.

Urmărește-ne și pe Google News

El a spus că România riscă să intre în infrigement la sfârșitul anului dacă nu rezolvă o directivă de travel a UE din 2015, care vizează protecția turiștilor. Din acest motiv, atât ministerul Turismului, cât și ANPC au postat pe site-urile proprii două proiecte de ordonanță pe care patronatele din turism le consideră incomplete, superficiale și, nu în ultimul rând, nocive pentru turism. Alături de ele intră, fără a avea, de această dată, presiunea UE, și legea turismului, proiectul acesteia, făcut public de minister, fiind considerat de mulți jucători importanți din domeniu un act pueril, plin de definiții școlărești. De altfel, legea turismului va fi dezbătută, într-o primă lectură, în ședința de guvern de astăzi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Turoperatorii se tem că în graba lor de a pune în practică directiva de travel, pentru ca România să nu primească amenzi, cele două instituții nu vor mai ține cont de sfaturile patronatelor și vor pune în practică cele două ordonanțe fără modificări de esență, cerute de mediul de turism.

ANPC a lansat recent în dezbatere publică un proiect de lege care vizează pachetele de servicii turistice unde prevede, printre altele, că agenția de turism are dreptul să solicite turistului cel mult 20% avans pentru o vacanță și efectuarea plății finale cu cel mult 30 de zile înaintea plecării. Chiar dacă legea are la bază intenții bune, de a proteja turiștii de falimentul unor agenții, turoperatorii se plâng că o astfel de măsură va afecta grav acest domeniu.

În primul rând, vor dispărea pachetele early booking, care au ajuns acum să ocupe zeci de procente din vânzările agențiilor pentru sezonul estival. În al doilea rând, vor fi afectați chiar turiștii, pentru că singura variantă pentru cei cu venituri mici, care nu-și permit o vacanță pe litoralul românesc sau în destinații de vară din străinătate, dar vor să cumpere cu 20-40% reducere, este să plătească tot sejurul cu multe luni înainte de plecare.

Dacă ar intra în vigoare ordonanța ANPC, ar pierde nu doar turiștii și agențiile, ci și hotelierii de pe litoralul românesc (și, implicit, statul, la nivel de taxe), pentru că din cei peste 1,5 milioane de turiști care ajung la mare, peste 20% își permit să meargă doar cumpărând prin sistemul early booking, din timp și cu reducere. Fără acest sistem, care le aducea hotelierilor banii necesari renovărilor în extrasezon, pierde, spun patronatele, întreg turismul românesc.

"ANAT a solicitat o întâlnire președintelui ANPC, care nici măcar n-a răspuns. Nu facem nimic până la 1 august și dintr-odată, apoi, începem guvernarea și ne apucă toți, dar nu de dragul turismului, ci să nu fie dați afară de Tudose dacă intră România în infrigement. Această poveste poate fi rezumată astfel: cum să faci legi la repezeală de frica penalizărilor de la UE", a mai spus Burcea.

El adaugă că ANPC nu a chemat niciodată reprezentanții agențiilor la o întâlnire, deși aceștia i-au solicitat de câteva ori, publicând acest proiect care este, de fapt, "o traducere pigmentată cu multe lucruri greșite și chiar anormale".

Ministerul Turismului face primii pași pentru schimbarea legii care asigură turiștii în cazul insolvenței agențiilor CITEȘTE ȘI Ministerul Turismului face primii pași pentru schimbarea legii care asigură turiștii în cazul insolvenței agențiilor

Pe de altă parte, dacă nu va rezolva problema garantării pachetelor turistice până la sfârșitul anului, România va plăti amenzi și va intra în infrigement. Ca să se înscrie în acest termen, ministerul Turismului se grăbește să vină cu un act normativ făcut pe genunchi, într-un mod haotic, cred turoperatorii.

Deși directiva de travel Uniunii Europene legată de garantarea pachetelor turistice a fost dată în anul 2015, reamintește Burcea, niciun conducator al turismului de până acum nu a fost interesat de acest subiect. ANAT a lucrat la această temă timp de câțiva ani, iar anul trecut a depus un proiect de lege la minister, la care, spune Burcea, nu a primit niciun răspuns.

A urmat, în luna martie a acestui an, o întâlnire între conducerea ANAT și la solicitarea acesteia cu ministrrul Dobre, pentru a-i "explica fenomenul" și a-i prezenta propunerile legislative ale asociației. Burcea afirmă că de atunci și până la începutul lunii august nu s-a mai întâmplat nimic la acest capitol.

În luna august, însă, șefii ANAT și ministrul Turismului s-au văzut de câteva ori, sub presiunea timpului, pentru că, spune Burcea, pâna la 31 august trebuia dată ordonanța. Șeful ANAT afirmă că această ordonanță este vagă și în termeni generali, și nu se știe exact modalitățile de garantare a pachetelor turistice. Acestea se vor stabili ulterior, prin norme metodologice de aplicare a ordonanței.

"Totul s-a desfășurat rapid, sub presiunea timpului. Dar cel mai grav e că în 40 de zile trebuie publicate normele și nu există nici o variantă a lor pornită de la Minister, nici măcar o analiză a propunerii noastre.
Suntem îngrijorați, pentru că de acest act normativ depinde activitatea noastră", afirmă Burcea.

El se teme că dacă va fi publicat proiectul cu normele foarte târziu, aproape de termenul limită, agențiile nu vor mai avea timp să-l amenteze, în cazul în care conține erori, și nici ministerul nu va mai avea când să le îndrepte.

Cu o asigurare de 10.000 de dolari în cazul unei agenții detailiste și cu 50.000 de dolari pentru un turoperator, în cazul în care o astfel de companie intră în incapacitate de plată banii ajung doar pentru despăgubirea câtorva zeci de turiștii.

Dacă o agenție intră în insolvență și are 1.000 de turiști în vacanțe de câte 500 de euro, să zicem, chiar dacă e turoperator cu poliță de 50.000 de euro nu poate acoperi toate vacanțele turiștilor săi, care ar ajunge, cumulat, la 500.000 de euro. Legea spune că primesc bani toți turiștii, în mod egal, deci cei care au plătit 500 de euro pe vacanțe ar primi ca despăgubiri doar 10%, adică 50 de euro.

ANAT crede că aceste sume sunt derizorii și a cerut ministerului înființarea unui fond de garantare, la care să participe toate agențiile, în funcție de vânzări, și din care să fie despăgubiți turiștii în cazul falimentului uneia sau mai multor agenții. Această propunere a fost depusă de către ANAT anul trecut la minister, în cadrul un proiect privind garantarea, alături de alte variante: scrisoare de garanție sau cash colateral.

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
patronate
minister
anpc
infrigement
legi