Legea Turismului, lansată în dezbatere, prevede că toți turiștii din România vor fi înregistrați într-un sistem al STS

Legea Turismului, lansată în dezbatere, prevede că toți turiștii din România vor fi înregistrați într-un sistem al STS
scris 26 aug 2017

Ministerul Turismului a lansat în dezbatere publică proiectul Legii Turismului, care prevede, între altele, înființarea Sistemului Informatic de Evidență a Activității de Turism din România (SIEATR), ce va fi gestionat de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și va cuprinde date despre toți turiștii din România.

Proiectul prevede că toate structurile de primire turistică vor fi obligate să implementeze un sistem informatic care să permită evaluarea veniturilor reale din turism și care va înregistra toate datele privind activitatea turistică și turiștii, potrivit News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Softul va fi pus în mod gratuit la dispoziția unităților de cazare.

Proiectul Legii Turismului, foarte așteptat de toți jucătorii din domeniu, va sta în dezbatere timp de 20 de zile, și ar urma să intre în vigoare la 180 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Furnizorii de servicii turistice vor colecta de la turiști următoarele informații: numele, prenumele, data nașterii, locul nașterii, cetățenia, date referitoare la domiciliu (țară, localitate, stradă, număr), date referitoare la actul de identitate (tipul, seria și/sau numărul, data eliberării și instituția emitentă, statul emitent), codul numeric personal sau numărul personal de identificare, cu excepția turiștilor străini care nu posedă un astfel de număr, data sosirii și data plecării, scopul călătoriei, date privind plata, inclusiv adresa de facturare, date din profilul "client fidel", dacă există, agenția sau agentul de turism prin care a fost făcută rezervarea sau a fost cumpărat biletul.

”În urma implementării acestui sistem informatic vom avea o acuratețe mai bună în ceea ce privește numărul real al turiștilor străini și români cazați în structurile de primire turistică de pe teritoriul României. De asemenea, putem să ne dăm seama cum și unde prioritizăm investițiile în turism, deoarece vom observa mult mai bine care sunt destinațiile preferate ale turiștilor și vom putea asigura o fiscalizare mai bună a acestui domeniu de activitate”, a declarat pentru News.ro ministrul Turismului, Mircea - Titus Dobre.

Paravion, cea mai mare agenție de turism online din România, intră in insolvență CITEȘTE ȘI Paravion, cea mai mare agenție de turism online din România, intră in insolvență

Astfel, proiectul de act normativ are un capitol care reglementează activitățile de colectare, stocare, corelare, ordonare, analiză, prelucrare și diseminare a datelor, precum și a indicatorilor statistici privind activitățile de turism și turiștii, prin intermediul SIEATR.

”Acesta reprezintă un ansamblu al sistemelor și mijloacelor informatice, asigurat de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, necesare pentru ținerea evidenței structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare, de evaluare a activității turistice, de evaluare a circulației turiștilor și de furnizare a informațiilor necesare instituțiilor publice”, se arată în textul proiectului de lege.

Datele SIEATR transmise de către furnizorii de servicii turistice se stochează pe o perioadă de cinci ani de la momentul transmiterii.

”Cu toate că nu este cunoscut un procent exact al evaziunii fiscale din domeniul turismului, este de notorietate faptul că industria turismului este grav afectată de acest fenomen. Prin oglindirea fidelă a dimensiunii gradului de ocupare a structurilor de primire turistică și implicit a veniturilor reale obținute de operatorii economici și prin corelarea acestor date cu ȋncasările obligațiilor fiscale Sistemul Informațional pentru Turism va contribui la combaterea evaziunii fiscale din domeniu și, ȋn consecință, va determina creșterea gradului de colectare a taxelor și impozitelor obținute de operatorii economici din domeniul turismului”, se menționează în document.

Agențiile de turism se tem că vor pierde clienți dacă intră în vigoare plata TVA în cont separat CITEȘTE ȘI Agențiile de turism se tem că vor pierde clienți dacă intră în vigoare plata TVA în cont separat

Proiectul prevede totodată și amenzi pentru nerespectarea prevederilor legii, care ajung până la 40 puncte - amendă, unde un punct - amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit.

Altfel, autoritățile administrației publice locale vor fi obligate să organizeze centre de informare și promovare turistică la nivelul fiecărei stațiuni turistice respectiv la nivelul fiecărei localități cu potențial turistic.

Centrele de informare și promovare turistică trebuie să distribuie materiale de informare a turiștilor în limba română și cel puțin, într-o limbă de circulație internațională, ce conțin informații asupra ofertei, atracțiilor și obiectivelor turistice locale, zonale sau naționale, după caz.

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
sts
legea turismului